Американският милиардер Илон Мъск, к и световноизвестният историк Ювал Ноа

...
Американският милиардер Илон Мъск, к и световноизвестният историк Ювал Ноа
Коментари Харесай

Мъск, Харари и много други: Спрете за малко проектите с изкуствен интелект

Американският милиардер Илон Мъск, к и световноизвестният историк Ювал Ноа Харари застанаха, дружно с над 1000 други (включително бизнес водачи, откриватели и експерти) зад апел за шестмесечна пауза в създаването на огромни планове с изкуствен интелект.

Имат се придвид инициативи, стремящи се към по-мощни системи от нашумелия чатбот ChatGPT и. Причината да се насочи това искане в - с над 1170 подписа към 21:20 ч. българско време - са евентуални опасности за човечеството.

Писмото, издадено от института с нестопанска цел Future of Life Institute, приканва първо да бъдат създадени, внедрени и одитирани от самостоятелни специалисти споделени протоколи за сигурност за такива планове, а по-късно те да продължат.

" Мощните системи с изкуствен интелект би трябвало да бъдат създадени единствено откакто сме уверени, че резултатите им ще бъдат позитивни, а рисковете ще бъдат управляеми. "

 Ботът ChatGPT към този момент трансформира света, а хората му оказват помощ Ботът ChatGPT към този момент трансформира света, а хората му оказват помощ

Описани са и евентуалните опасности за обществото и цивилизацията от системите за изкуствен интелект, които може да се конкурират с индивида. Говори се за стопански и политически разстройства, а за заплахите разработчиците би трябвало да взаимодействат с политиците и регулаторите.

Кой стои зад самодейността

В листата са фигури от разрастващата се промишленост с изкуствен интелект, в това число от екипа зад невронната мрежа на " Google " DeepMInd и считания за един от " кръстниците " на изкуствения разсъдък Йошуа Бенгио от Монреалския университет.

Данни от регистрите на Европейския съюз сочат, че Future of Life Institute се финансира главно от фондация на Мъск Мъск и бизнес фигури в Лондон и Силициевата котловина.
Създаделят на ChatGPT и GPT-4, финансираната главно от " Майкрософт " компания OpenAI, не е коментирала, потърсена от " Ройтерс ". Никой от подписалите се не е показан като чиновник на OpenAI. Говорител на фондацията отбелязва, че изпълнителният шеф на OpenAI също не е подписал писмото. В листата обаче към този час има най-малко деветима чиновници на " Майкрософт ".
Авторите на отвореното писмо в същото време цитират скорошно изказване на компанията, съгласно което " в даден миг може да е значимо да се получи самостоятелен обзор, преди да стартира образованието на бъдещите системи, а за по-напредналите старания да се реализира единодушие за ограничение на скоростта на напредък на изчисленията, употребявани за основаване на нови модели ". " Съгласни сме ", споделят подписалите. " Този миг е в този момент. "

Сензация, безпокойствие и рецензии

От появяването си в края на ноември ChatGPT поляризира света, в това число научноизследователската общественост и бизнеса. Възможностите на езиковия модел за генерирането на наличие (често успешно) подтикна съперниците да ускорят работата по сходни и други артикули.

OpenAI разгласи този месец, че работи с редица компании, които пробват да вградят услугите си в ChatGPT, с цел да могат консуматори да поръчват храна или резервират полети.

Според някои специалисти взривът на изкуствения разсъдък може да преобрази стопанската система и обществото със разтърсвания, които ще заличат милиони работни места. Има обаче и рецензии към създателите на писмото, които към този момент бяха упрекнати, че мощно преувеличават рисковете и вместо това са нужни по-строги условия за бистрота.

 ChatGPT внася ужас в проектите на Европейски Съюз за регламентиране на изкуствения разсъдък ChatGPT внася ужас в проектите на Европейски Съюз за регламентиране на изкуствения разсъдък

В Европа в същото време тематиката за потребността от регулации на изкуствения разсъдък набира сили; последният мотив бе новината от тази седмица, че белгиец се е самоубил след два месеца диалог с чатбот, считан за опит за модел на терапевт и създаден преди 17 години по концепция отпреди съвсем 60.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР