Американският марсоход Пърсивиърънс (Постоянство на български) измина първите си метри

...
Американският марсоход Пърсивиърънс (Постоянство на български) измина първите си метри
Коментари Харесай

Пърсивиърънс измина първите си метри на Марс |

Американският марсоход " Пърсивиърънс " ( " Постоянство " на български) измина първите си метри на Марс, където дойде преди две седмици. Апаратът мина общо шест метра и половина на повърхността на планетата.

Марсоходът с шест колела, който се задвижва с плутоний, е минал шест метра и половина за 33 минути, оповестиха от НАСА:

" Планът ни, който беше изпълнен идеално, беше първо да напреднем с четири метра напред, да създадем 150-градусов завой наляво и по-късно да се върнем обратно с два метра и половина. По време на пътя снимахме следите от роувъра върху марсианската повърхнина. Не мисля, че в миналото съм била по-щастлива да видя следи от гуми! "

Очаква се марсоходът да може да изминава по 200 метра за един марсиански ден, който е малко по-дълъг от земния. " Пърсивиърънс " е пет пъти по-бърз от " Кюриосити " - другият уред на НАСА, който към момента е деен на повърхността на Червената планета.

Машината кацна на 18 февруари в кратера Дезеро, където учените считат, че преди 3 и половина милиарда години е имало надълбоко езеро. Целта на " Пърсивиърънс " е да вземе скални проби, които да бъдат донесени на Земята от последваща задача, по график през 30-те години на този век, с цел да бъдат търсени следи от античен живот на Марс.

Според оценки на НАСА към този момент роувърът действа безупречно. " Пърсивиърънс " към този момент изпрати на Земята повече от 7000 фотоси.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР