Американският Конгрес е одобрил продажба на 8 изтребителя F-16 Block

...
Американският Конгрес е одобрил продажба на 8 изтребителя F-16 Block
Коментари Харесай

САЩ ни предлага 8 F-16 за 1,6 млрд. долара, очакваме цената да падне до 1,2 млрд. долара

Американският Конгрес е одобрил продажба на 8 изтребителя F-16 Block 70 на България за общо 1,6 милиарда $. Цената обаче може да падне до 1,2 милиарда $, гласи публично известие на уеб страницата на Министерството на защитата.
Според него, утвърждението е станало факт късно нощес, като е оповестено на уеб страницата на Агенцията за съдействие в региона на защитата и сигурността на Съединени американски щати.
Съгласно информацията, пакетът на изтребителите включва цялостен комплект въоръжение " въздух-въздух " и " въздух-повърхност ", всички спомагателни системи на самолета, както и бъдещите модернизации и нововъведени оръжейни системи.
Цената от 1,6 милиарда $ е оптималната финансова рамка на плана за придобиване на нов вид многоцелеви изтребител от България. Тече двуседмичен период, в който американското държавно управление ще даде на българската страна план на контракт (LOA), в който предстоящата цена за придобиване на осемте самолета с пакет от нужните бойни качества ще бъде в границите на 1,2 милиарда $. След приключване на двуседмичния период и приемане на плана на контракт преговорният развой ще продължи, споделя Министерството на защитата.
Първоначално българският парламент даде позволение цената на 8 нови многоцелеви изтребителя да не надвишава 1,8 милиарда лв.. По-късно депутатите одобриха в допълнение решение интернационалният контракт за придобиване на нов вид военен аероплан да се отклони от посочената цена.
Новината за договорката беше публично обявена от двете най-големи съветски осведомителни организации - РИА Новости и ТАСС. Интересен факт е, че двете организации сочат друга цена. ТАСС оповестява за 1,673 милиарда $, до момента в който РИА показва цена от 1,7 милиарда $. България желае да закупи осем самолета модел F-16 C/D Block 70/72, 10 мотора за тях, 10 информационни системи, както и друго съоръжение и муниции, прецизира РИА. Разрешението за осъществяване на тези договорености, което в сходство с американското законодателство издава Държавния департамент на Съединени американски щати, към този момент е получено.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР