Американският Конгрес е одобрил финансовата рамка за придобиване на 8-те

...
Американският Конгрес е одобрил финансовата рамка за придобиване на 8-те
Коментари Харесай

Цената за изтребителите от САЩ за Каракачанов скочи двойно

Американският Конгрес е одобрил финансовата рамка за придобиване на 8-те многоцелеви изтребители Ф-16 Блок 70 от България, заяви военното ни министерство, като цитира уеб страницата на Агенцията за съдействие в региона на защитата и сигурността на Съединени американски щати.

Изненадата в нея е, че пределният бюджет за новите самолети на процедура се раздува двойно. Вместо избраните от българския парламент 1,5 милиарда лв., а новата рамка е записана сумата от $1,673 милиарда (2,925 милиарда лева).

В известието на МО се споделя, че в 16.15 ч. вашингтонско време (23.15 ч. българско време) на уеб страницата на Агенцията е оповестено известие, в което се показва, че Конгресът на Съединени американски щати е дал позволение България да получи опция за закупуване на повсеместен пакет за 8 многоцелеви изтребителя Ф-16 Блок-70 на стойност 1,6 милиарда $.

Реално обаче тя е по-близо до 1,7 милиарда $.

Пакетът включва цената на осемте самолета с цялостен комплект въоръжение „ въздух-въздух “ и „ въздух-повърхност “, всички спомагателни системи на самолета, както и бъдещите модернизации и нововъведени оръжейни системи, пишат още от военното министерство.

Според профилираното издание "Аеро " обаче това не е тъкмо по този начин, а страната ни е декларирала мощно окастрен боекомплект за своите F-16.

Въоръжението „ въздух-въздух” се изчерпва с 16 ракети за отдалечен пердах AIM-120C-7 AMRAAM и 24 ракети за непосредствен брой AIM-9X Sidewinder. Така за всеки собствен F-16 България ще разполага с две AMRAAM и три Sidewinder, което е по-малко от боекомплект на аероплан, написа изданието.

Отделно се доставя една аварийна система за самонасочване за AMRAAM, четири аварийни системи за самонасочване за Sidewinder. Заявени са и осем образователни ракети AIM-9X и 16 образователни AIM-120 (това са габаритно-масови макети на ракетите с изцяло функциониращи системи за ориентиране, употребявани в образователните въздушни боеве).

При въоръжението „ въздух-земя” също нещата са повече от скромни. Търси се доставката на четири целеоказващи контейнера AN/AAQ-33 Sniper ATP, 24 броя свободнопадащи бомби Mk 82 (227 kg) с взриватели и шест инертни (учебни) бомби от същия вид, както и комплекти за преоборудването на тези муниции в управляеми – 15 комплекта GBU-49 Enhanced Paveway II (комбинирано лазерно и GPS насочване) и още толкоз GBU-54 Laser JDAM (комбинирано GPS и инерциално насочване). Освен това се желае и 28 малокалибрени управляеми муниции GBU-39. Така действително България желае да получи едвам 52 боеприпаса "въздух - земя " и целеоказващи контейнери, които разрешават тяхното потребление на единствено четири от декларираните осем F-16, показва aeropress-bg.com.

Посочените 1,673 милиарда $ са оптималната финансова рамка на плана за придобиване на нов вид многоцелеви изтребител от България. Тече двуседмичен период, в който американското държавно управление ще даде на българската страна план на контракт (LOA). В него предстоящата цена за придобиване на осемте самолета с пакет от нужните бойни качества ще бъде в границите на 1,2 милиарда $. След приключване на двуседмичния период и приемане на плана на контракт преговорният развой ще продължи, изясняват още от ведомството на Красимир Каракачанов.

България е решила да изиска в допълнение съоръжение и услуги, в това число и пакет въоръжение „ въздух-земя”.

LOR е бил изпратен на 22 февруари 2019 година В средата на март американската страна е декларирала неофициално, че поисканият от България пакет е на стойност към $1,5 милиарда Тогава военният министър Красимир Каракачанов хвърли в публичното пространство сумата от 2,5 милиарда лв., която Конгреса на Съединени американски щати можел да дефинира, като оптималната.

Това което България е поискала в границите на направения LOR, е на действителна стойност от към $1,4 - 1,5 милиарда (приблизително 2,4 - 2,6 милиарда лева). Подобна сума обаче е неуместно висока за оправдаване пред данъкоплатците, по тази причина и ще се гони намаляването ѝ по всички вероятни способи, които действително се изчерпват с понижаване на декларираното (било то въоръжение, съоръжение, образование, логистика и други подобни).

Не е ясно и дали оценките на МО за по-ниска сума в обвързващата оферта ще се осъществен, т.е., дали това са получени действителни гаранции, има просто упования от наша страна или при визитата на българска делегация при започване на май към този момент са набелязани ограничения за орязване на плана и цената, разясняват още от aeropress-bg.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР