Американският Конгрес е одобрил финансовата рамка за придобиване на 8

...
Американският Конгрес е одобрил финансовата рамка за придобиване на 8
Коментари Харесай

Пределната цена за изтребителите F-16 скочи двойно - до 2,925 млрд. лева

Американският Конгрес е одобрил финансовата рамка за придобиване на 8 многоцелеви изтребителя Ф-16 Блок 70 от България, съобщи военното ни министерство, като цитира сайта на Агенцията за съдействие в региона на защитата и сигурността на Съединени американски щати.

Изненадата в нея е, че пределният бюджет за новите самолети на процедура се раздува двойно. Вместо избраните от българския парламент 1,5 милиарда лв. (1,8 милиарда лева с ДДС), написа offnews.bg .

В 16.15 ч. вашингтонско време (23.15 ч. българско време) на уеб страницата на Агенцията е оповестено известие, в което се показва, че Конгресът на Съединени американски щати е дал позволение България да получи опция за закупуване на повсеместен пакет за 8 многоцелеви изтребителя Ф-16 Блок-70 на стойност 1,6 милиарда $.

Пакетът включва цената на осемте самолета с цялостен комплект въоръжение „ въздух-въздух “ и „ въздух-повърхност “, всички спомагателни системи на самолета, както и бъдещите модернизации и нововъведени оръжейни системи.

Това е оптималната финансова рамка на плана за придобиване на нов вид многоцелеви изтребител от България. Тече двуседмичен период, в който американското държавно управление ще даде на българската страна план на контракт (LOA), в който предстоящата цена за придобиване на осемте самолета с пакет от нужните бойни качества ще бъде в границите на 1,2 милиарда $. След приключване на двуседмичния период и приемане на плана на контракт преговорният развой ще продължи. 

Първоначално българският парламент даде позволение цената на 8 нови многоцелеви изтребителя да не надвишава 1, 8 милиарда лева По-късно депутатите одобриха в допълнение решение интернационалният контракт за придобиване на нов вид военен аероплан да се отклони от посочената цена, напомнят от МО. 

България изпрати съобщение - LOR, до Конгреса на Съединени американски щати на 22 февруари с посочена предстояща цена на договорката от $1,673 милиарда или 2,925 милиарда лв.. Първоначалната оферта на Съединени американски щати за осем F-16 Block 70, плюс нужното съоръжение за тях, комплект въоръжение „ въздух-въздух ” и образования на летателен и механически състав е била малко над 2 милиарда лв.. Тази оферта е била направена на база на настояването за даване на предложения (RFP), което бе пуснато предишното лято и които предложения бяха получени на 1 октомври 2018 година, припомня aeropress-bg.

България е решила да изиска в допълнение съоръжение и услуги, в това число и пакет въоръжение „ въздух-земя ”.

LOR е бил изпратен на 22 февруари 2019 година В средата на март американската страна е декларирала неофициално, че поисканият от България пакет е на стойност към $1,5 милиарда Тогава военният министър Красимир Каракачанов хвърли в публичното пространство сумата от 2,5 милиарда лв., която Конгреса на Съединени американски щати можел да дефинира, като оптималната.

Това което България е поискала в границите на направения LOR, е на действителна стойност от към $1,4 - 1,5 милиарда (приблизително 2,4 - 2,6 милиарда лева). Подобна сума обаче е неуместно висока за оправдаване пред данъкоплатците, по тази причина и ще се гони намаляването ѝ по всички вероятни способи, които действително се изчерпват с понижаване на декларираното (било то въоръжение, съоръжение, образование, логистика и други подобни).

От известието на МО в действителност не става ясна действителната обстановка с уведомлението, което е получено, и цялостната обстановка към плана.  Например - показва се, че цената в уведомлението е $1,6 милиарда, когато посочената сума е по-близо до $1,7 милиарда Казва се и, че Парламентът е разрешил цената на плана за нов изтребител да бъде 1,8 милиарда лв., само че се икономисва уточнението, че това е сумата с Данък добавена стойност, а без този налог тя е 1,5 милиарда лв.. Твърди се и, че Конгресът е одобрил финансовата рамка на договорката, когато действително утвърждението идва от Държавния департамент, а Конгресът единствено се среща с параметрите и има право да я блокира, изяснява профилираното списание за авиация. 

„ Тече двуседмичен период, в който американското държавно управление ще даде на българската страна план на контракт (LOA), в който предстоящата цена за придобиване на осемте самолета с пакет от нужните бойни качества ще бъде в границите на 1,2 милиарда $. След приключване на двуседмичния период и приемане на плана на контракт преговорният развой ще продължи. ”, осведомят от МО. 

Според МО в сумата от $1,6 милиарда (реално $1,673 млрд.) се включва: „ Пакетът включва цената на осемте самолета с цялостен комплект въоръжение „ въздух-въздух “ и „ въздух-повърхност “, всички спомагателни системи на самолета, както и бъдещите модернизации и нововъведени оръжейни системи. ”

А по-късно се показва, че в обвързващата оферта (LOA) ще се включва „ пакет от нужните бойни качества ”.

Нещата, които най-лесно биха се орязали от договорката са неща, които са надалеч от мозъците на данъкоплатците, като да вземем за пример логистичния пакет, самолетообслужващата техника, съоръжение за инспекции, броя на подготвените летци и инженери и други Не е за занемаряване и фактът, че някои неща могат да бъдат отсрочени във времето и поръчани на по-късен стадий (примерно след две - три години), което също да докара до видимо понижаване на сумата. 

Не е ясно и дали оценките на МО за по-ниска сума в обвързващата оферта ще се осъществен, т.е., дали това са получени действителни гаранции, има просто упования от наша страна или при визитата на българска делегация при започване на май към този момент са набелязани ограничения за орязване на плана и цената, разясняват още от aeropress-bg.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР