Американският журналист Сиймур Хърш публикува втората част от разследването си

...
Американският журналист Сиймур Хърш публикува втората част от разследването си
Коментари Харесай

Сиймур Хърш с II част за „Северен поток“: Защо Байдън не иска разследване и какво общо има Шолц

Американският публицист Сиймур Хърш разгласява втората част от следствието си за гърмежите на газопроводите " Северен поток ".

В първата част той съобщи, че експлозивите под газопровода са били заложени от американски водолази под прикритието на учения на НАТО и задействани от норвежците. А всичко това е било глобено персонално от президента на Съединени американски щати Джо Байдън.

Във втората част той упорства на своята версия, която бе публично отречена от американските управляващи, и твърди, базирайки се на източници, че Байдън към момента не е упълномощил на американските разследващи служби да проверяват саботажа и в никакъв случай няма да го направи, " тъй като знае отговора ".

Хърш допуска, че точно със " Северен поток " е било обвързвано неотдавнашното посещаване на канцлера на Германия Олаф Шолц в Съединени американски щати. Според него немският канцлер е получил " вярната " версия за диверсията в Белия дом. Той счита, че даже Шолц да не е знаел авансово за саботажа на газопроводите, от есента насам той е подкрепял напъните на Съединени американски щати да скрият данните.

Журналистът твърди също, че Централно разузнавателно управление на САЩ и немското разузнаване са били помолени да приготвят различна история за диверсиите за медиите. А следствието му е съвсем пренебрегнато от американските медии. Наскоро западните медии всеобщо оповестиха за присъединяване в диверсиите на избрана " проукраинска група ", която не е обвързвана с украинското държавно управление.

Ето какво американският публицист:

" Изминаха шест седмици, откогато разгласих следствие, основано на анонимни източници, в който президентът Джо Байдън е посочен като длъжностното лице, разпоредило мистериозното заличаване през септември предходната година на " Северен поток 2 " - нов газопровод на стойност 11 милиарда $, който трябваше да удвои размера на природния газ, доставян от Русия за Германия. Историята закупи известност в Германия и Западна Европа, само че в Съединени американски щати съвсем не беше отразена в медиите. Преди две седмици, след визитата на немския канцлер Олаф Шолц във Вашингтон, американските и немските разследващи служби се пробваха да допринесат за затъмнението, като предоставиха на в. " Ню Йорк Таймс " и немския седмичник " Цайт " подправени материали, с цел да се опълчват на известието, че Байдън и американски сътрудници са виновни за разрушаването на газопровода.

Пресаташетата на Белия дом и Централното разследващо ръководство поредно отричаха, че Америка е виновна за взривяването на газопроводите, и тези проформа опровержения бяха повече от задоволителни за пресслужбата на Белия дом. Все още Няма данни някой от назначените там кореспонденти да е попитал прессекретаря на Белия дом дали Байдън е направил това, което всеки сериозен водач би направил: публично да " разпореди " на американската разследваща общественост да организира задълбочено следствие с всички свои средства и да разбере кой тъкмо е направил действието в Балтийско море. Според източник от разследващата общественост президентът не е направил това, нито пък ще го направи. Защо не го е направил? Защото той знае отговора .

Сара Милър - енергиен специалист и редактор в Energy Intelligence, която издава водещи търговски списания - ми изясни в едно изявление за какво историята с газопровода е огромна вест в Германия и Западна Европа. " Разрушаването на газопроводите " Северен поток " през септември докара до спомагателен скок на цените на природния газ, които към този момент бяха шест или повече пъти по-високи от равнищата преди рецесията ", сподели тя. " Северен поток " беше взривен в края на септември. Вносът на природен газ в Германия доближи своя връх месец по-късно, през октомври, като доближи 10 пъти по-високи стойности от тези преди рецесията. Цените на електрическата енергия в цяла Европа се покачиха, а държавните управления похарчиха до 800 милиарда евро, съгласно някои оценки, с цел да предпазят семействата и предприятията от последствията. Цените на природния газ, отразяващи меката зима в Европа, в този момент са спаднали до към една четвърт от октомврийския връх, само че към момента са сред два и три пъти по-високи от предкризисните равнища и надвишават три пъти сегашните цени в Съединени американски щати. През последната година немски и други европейски производители затвориха най-енергоемките си производства, като да вземем за пример производството на торове и стъкло, и не е ясно по кое време, в случай че въобще в миналото, тези фабрики ще бъдат отворени още веднъж. Европа се пробва да построи мощности за слънчева и вятърна сила, само че това може да не стане задоволително скоро, с цел да се спасят огромни елементи от немската индустрия. ", написа Хърш.

В началото на март президентът Байдън одобри немския канцлер Олаф Шолц във Вашингтон. Пътуването включваше единствено две обществени събития - къса официална замяна на похвали сред Байдън и Шолц пред пресслужбата на Белия дом, без да се позволяват въпроси; и изявление на Фаред Закария за Си Ен Ен с Шолц, който не засегна изказванията за газопровода. Канцлерът е летял до Вашингтон без представители на немската преса на борда, без планувана публична вечеря, а двамата международни водачи не бяха планували да дадат конференция, както нормално се случва на сходни срещи на високо ниво. Вместо това по-късно беше обявено, че Байдън и Шолц са имали 80-минутна среща, като през по-голямата част от времето не са участвали помощници. Оттогава не са оповестени изказвания или писмени договорености от страна на нито едно от държавните управления, само че човек, който има достъп до дипломатическото разузнаване, ми сподели, че е имало разискване на разкриването на газопровода и вследствие на това избрани чиновници в Централно разузнавателно управление на САЩ са били помолени да приготвят в съдействие с немското разузнаване история, която да даде на американската и немската преса различна версия за унищожаването на " Северен поток ". Тоест организацията е трябвало " да импулсира системата " в опит да се дискредитира изказванието, че Байдън е наредил унищожаването на газопроводите ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР