Американският журналист Сиймор Херш публикува статия на платформата Substack на

...
Американският журналист Сиймор Херш публикува статия на платформата Substack на
Коментари Харесай

Подкопаването на Северните потоци: Операция за прикритие

Американският публицист Сиймор Херш разгласява публикация на платформата Substack на 22 март, в която още веднъж се обърна към тематиката за подкопаването на съветските газопроводи в Балтийско море. Изминаха шест седмици, откогато той разгласява своя доклад по този въпрос, предизвиквайки доста мощен отговор и мнения на равнище управляващи на няколко страни и Организация на обединените нации.

От февруарското следствие на Сиймор Хърш, в което той се базира на неизвестен източник, следва, че президентът на Съединени американски щати Джо Байдън през септември 2022 година е наредил унищожаването на съветските подводни газопроводи „ Северен поток “.

Отново напомня това, като прецизира, че „ Северен поток 2 “ на стойност 11 милиарда $ (според С. Хърш – бел.ред.) е трябвало да удвои доставките на природен газ от Русия за Германия (Северен поток 1 не се загатва тук – бел.ред.).

В новата си публикация създателят отбелязва, че историята с отчета набира скорост в Германия и Западна Европа, до момента в който американските медии в действителност я премълчаха. Но преди две седмици, след посещаване на немския канцлер Олаф Шолц във Вашингтон, американските и немските разследващи служби (според него) предоставиха на New York Times и немския седмичник Die Zeit измислени истории, с цел да развенчаят отчета, че Байдън и американски сътрудници са виновни за унищожаването на тръбопроводите.

" Прессекретарите на Белия дом и Централно разузнавателно управление на САЩ поредно отричаха, че Америка е виновна за детонациите на тръбопроводите и тези публични отводи бяха повече от задоволителни за пресата на Джо Байдън, написа Хърш.

Нито един кореспондент, назначен от Белия дом, към момента не е попитал прессекретаря на Джон Байдън: Направил ли е президентът на Съединените щати това, което би направил всеки сериозен водач?

Той трябваше да инструктира американското разузнаване да организира задълбочено следствие, употребявайки всички запаси, и да открие кой е направил закононарушението в Балтийско море. Според източника от разузнаването на Сиймор Хърш президентът не е и няма да направи това. Защо? Защото Джо Байдън знае отговора.

Сара Милър, енергиен специалист и редактор в Energy Intelligence, водещо индустриално списание, споделя на Сиймор Херш за какво историята с газопровода е огромна вест в Германия и Западна Европа.

„ Разрушаването на „ Северен поток “ през септември докара до по-нататъшно нарастване на цените на природния газ, които по това време надвишиха равнищата отпреди рецесията шест или повече пъти “, сподели тя.

„ Северен поток “ беше взривен в края на септември. Месец по-късно, през октомври, вносът на газ в Германия от Съединените щати доближи своя връх, превишавайки равнищата отпреди рецесията неведнъж. Цените на електрическата енергия в цяла Европа се покачиха и се прави оценка, че държавните управления са похарчили до 800 милиарда евро, с цел да защитят семействата и бизнеса от следствията.

" Под въздействие на меката зима в Европа цените на газа паднаха до към една четвърт от пика си през октомври, само че към момента са два до три пъти по-високи от равнищата преди рецесията и повече от три пъти по-високи от настоящите цени в Съединени американски щати “, сподели Сара Милър.

„ През последната година немски и други европейски производители затвориха най-енергоемките си промишлености “, разяснява тя пред Сиймор Хърш, „ като торове и стъкло, и не е ясно по кое време тези фабрики ще отворят още веднъж, в случай че въобще ще бъде вероятен.

" Европа се бори да получи слънчева и вятърна сила, само че това може да не се случи задоволително скоро, с цел да избави огромна част от немската промишленост “, сподели Милър пред американски публицист.

По-нататък в публикацията си той напомня, че при започване на март 2023 година Джо Байдън е приел Олаф Шолц във Вашингтон. Германският канцлер отлетя за Вашингтон без немската преса на борда и не беше планувана публична вечеря. Двамата водачи също нямаха желание да дават конференция, както нормално се случва на срещи на толкоз високо равнище.

Пътуването включваше единствено две обществени събития: къса публична замяна на похвали пред пресцентъра на Белия дом, без да се задават въпроси; и изявление с федералния канцлер Фарид Закария от CNN, в което те не засягат разнообразни изказвания по отношение на обстановката с газопровода.

По-късно беше обявено, че Джо Байдън и Олаф Шолц са имали 80-минутна среща без асистенти през множеството време. Оттогава нито едно държавно управление на двете страни не е разгласило изказвания или писмени съглашения.

Но един от анонимните източници, който е имал достъп до дипломатическото разузнаване, е споделил на Сиймор Хърш, че разкритията, които е направил, са били разисквани на срещата. В резултат на срещата чиновниците на Централно разузнавателно управление на САЩ получиха заповед: да приготвят, в съдействие с немското разузнаване, прикритие, което да даде на американската и немската преса различна версия за унищожаването на Северен поток 2 (Северен поток 1 е също не се загатва тук – бел. ред.).

Превод: СМ

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР