Американският изследовател Робърт Балард ще се опита да открие останките

...
Американският изследовател Робърт Балард ще се опита да открие останките
Коментари Харесай

Изследовател ще търси останките от самолета на Амелия Еърхарт

Американският откривател Робърт Балард ще се опита да открие останките от самолета на Амелия Еърхарт , за който се счита, че е паднал в Тихия океан през 1937 година, съобщи Агенция Франс Прес като цитира сп. " Нешънъл джиографик ".

Планирано е Балард да поеме от островите Самоа на 7 август, с цел да стигне до необитаемия остров Никумароро в рамките на островната страна Кирибати , където самолетът на авиаторката евентуално е паднал.

В експедицията ще вземат участие два екипа. Единият екип ще е управителен от археолог на " Нешънъл джиографик " и ще изследва избрани обекти на острова , а другият - от Балард, който ще координира подводните изследвания от борда на изследователския транспортен съд " Наутилус ". На експедицията ще е отдаден двучасов документален филм , който ще бъде излъчен на 20 октомври от телевизионния канал на списанието.

77-годишният Балард откри останките от лайнера " Титаник " през 1985 година на дълбочина 4000 м в Атлантическия океан, от немския крайцер " Бисмарк " и от американския самолетоносач " Йорктаун ", потопен през 1942 година в Тихия океан.

Съдбата на Амелия Еърхарт, първата жена, прелетяла сама над Атлантическия океан през 1932 година, остава мистерия 82 години след изгубването й. На 20 май 1937 година 39-годишната Еърхарт излетява от Окланд , Калифорния, на борда на двумоторния самолета " Локхийд Електра " дружно с навигатора Фред Нунан, за да направи околосветска обиколка . На 2 юли с.г. те напущат Папуа-Нова Гвинея, с цел да прелетят 4000 км и да се снабдят с гориво на остров Хауленд. Еърхарт и Нунан не съумяват да стигнат до острова.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР