Американският институт за военни изследвания (ISW) започва ежедневния си анализ

...
Американският институт за военни изследвания (ISW) започва ежедневния си анализ
Коментари Харесай

ISW: Кремъл цели анексия на Харковска област или поне на част от нея

Американският институт за военни проучвания (ISW) стартира ежедневния си разбор на информацията за войната в Украйна с акцент на Харковска област.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 6323
Подкрепяните от Русия окупационни управляващи в Харковска област оповестиха, че този район на Украйна е " неразделна част от съветските земи ", показват анализаторите. Преди два дни това изказване беше оповестено от РИА Новости, която заяви, че Харковска област е одобрила " държавни знаци " - гербът е " златен двуглав орел с кълбо, което символизира принадлежността на територията към съветските земи ". Според ISW това демонстрира, че Кремъл евентуално се стреми да анексира част или цялата Харковска област в Източна Украйна.

Бързината, с която съветски представители основават администрация в окупираните елементи, демонстрира, че Москва се стреми да ги легитимира, а недвусмисленото потребление на облици и изразителност на имперска Русия, вместо изразителност в поддръжка на основаването на " национална република ", удостоверява предходна оценка на ISW, че Кремъл има по-широки териториални цели от завземането на Донецка и Луганска област - пишат специалистите.

Припомняме, че Харков беше от градовете, атакувани от съветски ракети още при започване на войната. И сега се водят оспорвани боеве точно в тази област, с непълен триумф на украинските сили, които преди месец съумяха да изтласкат съветските войски съвсем до границата. В последната седмица съветската войска още веднъж стартира да обстрелва Харков с ракети. Това се случи и тази нощ.

Едновременно с това от Русия пристигнаха поръчки, че нямат никакво желание да напущат Южна Украйна. Това бе непосредствено казано и в изявление на съветския дипломат във Англия Андрей Келин. Той също по този начин съобщи, че украинските военни ще бъдат изтласкани от целия Донбас.

" Разбира се, мъчно е да се планува изтеглянето на войските ни от Южна Украйна, тъй като към този момент имаме опит, когато след изтеглянето стартират провокации ", сподели Келин.

Припомняме, че предишния месец в Херсонска област започна подготовката за референдум за самоопределяне. Херсон е под цялостния надзор на съветските сили към този момент няколко месеца. От Кремъл пристигна поръчка, че плануват точно формата на референдум за отделяне на тези територии от Украйна. Заявката е, че статутът на района ще бъде " избран съгласно волята на народа ", а след референдума или плебисцита в района ще бъдат извършени избори. Потвърждава се информацията от началото на месеца, че референдумът ще се организира през есента на 2022 г. 

Припомняме и че точно по тази скица след повече от десетилетие битие като самостоятелна република в състава на Украйна, през 2014 година след насилствена промяна на изпълнителната власт и проведен референдум е провъзгласена суверенна Република Крим. Още на 18 март е подписан контракт сред Руската федерация и Република Крим за приемането на Крим в състава на Русия. В сходство с този контракт в състава на Русия влизат два нови субекта - Република Крим и градът с федерално значение Севастопол.

Анексирането на Крим към РФ е прието единствено от 10 страни и от 4 самопровъзгласили се републики, без интернационално самопризнание. Организация на обединените нации и останалите страни членки, в това число и България, не признават референдума.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР