Американският град Солт Лейк Сити планира да се кандидатира за

...
Американският град Солт Лейк Сити планира да се кандидатира за
Коментари Харесай

Солт Лейк Сити подготвя икономична кандидатура за зимните игри през 2030 г.

Американският град Солт Лейк Сити възнамерява да се кандидатира за хазаин на зимните игри през 2030 година Столицата на щата Юта ще разчита на към този момент съществуващата инфраструктура, с цел да провежда икономична и компактна олимпиада.

Солт Лейк Сити беше хазаин на игрите през 2002 година Според локални спортни ръководители възможен бюджет за олимпиадата през 2030 година би могъл да се вмести в границите на 1.5-1.6 милиарда $. Толкова бяха изхарчени за организацията на игрите преди 15 години.

" Това ще бъде с към 400 милиона $ по-малко, в сравнение с биха похарчили градовете, които ще би трябвало да построяват уреди от нулата ", съобщи съпредседателят на олимпийски изследователски комитет на Солт Лейк Сити Фрейзър Бълок пред " Фокс ".

" Ние към този момент имаме построени уреди. Можем да спестим средства по доста пера и да се вместим в един стегнат бюджет ", сподели още Бълок, който беше президент на организационния комитет за игрите през 2002 година

Първоначалните планове на Солт Лейк Сити бяха да се кандидатира за олимпиадата през 2026 година, домакинът на която ще бъде определен след две години. Плановете обаче са се трансформирали, откакто Лос Анджелис получи летни игри през 2028 година

" Има огромните провокации, свързани с американските градове, които имат предпочитание да аплайват за зимните игри през 2026 година, защото те ще дойдат единствено две години преди Лос Анджелис да одобри лятната олимпиада. Затова се насочваме повече в посока 2030 година ", изясни изпълнителният шеф на Американския олимпийски комитет (USOC) Скот Блекмун.

По думите му с изключение на Солт Лейк Сити интерес към домакинство на зимна олимпиада имат още два града в Съединени американски щати - Денвър (Колорадо) и Рино (Невада).

Губернаторът на Юта Гари Херберт към този момент изрази обществено поддръжката си за домакинство на най-големия конгрес в зимните спортове. Той съобщи, че кандидатурата на Солт Лейк Сити се употребява с необятна социална поддръжка.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР