Американският документален филм на режисьорката Лиса Имордино Врийланд Труман и

...
Американският документален филм на режисьорката Лиса Имордино Врийланд Труман и
Коментари Харесай

Обявиха наградите на Master of Art

Американският документален филм на режисьорката Лиса Имордино Врийланд " Труман и Тенеси: Интимен диалог " е огромният победител на осмото издание на кинофестивала " Master of Art 2023 ". Филмът завоюва премията " Master of Art - Aurubis Award " за най-хубав филм за изкуство за 2023 година Отличието от 5000 евро се обезпечава от обичайния сътрудник на фестивала " Аурубис България ". " Труман и Тенеси: Интимен диалог " завоюва и премията за най-хубав филм в категория " Литература ". Филмът е съкровен и прям портрет на две светила на американската литература - Труман Капоти и Тенеси Уилямс. Режисьорката Лиса Имордино Врийланд е събрала по въздействащ метод архивни фрагменти и фотоси, като посредством думите на самите писатели пресъздава впечатляващ роман за двама брилянтни създатели, научи ДУМА от Вера Банчева, връзки с обществеността на НДК.
Хитовият италиански филм на режисьора Марко Пианиджани " Ботичели, Флоренция, Медичите " завоюва премията на публиката, както и оценките за най-красив документален филм и за най-хубав филм в категория " Изобразително изкуство ".
Международното жури единомислещо избра за най-хубав български документален филм за изкуство " Теодор Ушев: Невидими връзки " на режисьора Борислав Колев. Чрез баланс сред анимация и действителни фрагменти, извънреден монтаж и музика, филмът на Борислав Колев реализира меродавен и многопластов роман за създателя и неговата татковина България. Традиционно тази премия се обезпечава и връчва от Държавния културен институт към министъра на външните работи.
Като значим за историята филм, журито връчва специфична премия на немската продукция " Музика под свастиката: Маестрото и челистката от Аушвиц " на режисьора Кристиан Бергер. Тя завоюва и премията за най-хубав филм в категория " Изкуство и власт " - селекция, която по традиция се поддържа от " Овергаз ".
Международното жури беше в състав Елмар Крузе (Германия), Натали Давид (Германия), Грегори Монро (Франция), Биляна Кирилова (България), Найо Тицин (България). Наградата за най-хубав български филм се дефинира от задграничните представители в журито.
Младежкото жури (Гергана Мартинова, Селин Ариф, Борис Трушанов) дефинира италианския " Джан Паоло Барбиери: Човекът и хубостта " на режисьора Емилиано Скатарци за най-хубав дебютен пълнометражен филм за изкуство. Той е посочен за най-хубав и в категория " Фотография ".
Фестивалът продължава до 8 март с прожекции в кино " Люмиер ", филмотечно кино " Одеон ", Дома на киното, Културния център " G8 " и Евросинема в София, както и в " Lucky Дом на киното " в Пловдив и ФКЦ Варна.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР