Американският дипломат Матю Нимиц в разговор с Дойче веле разкрива

...
Американският дипломат Матю Нимиц в разговор с Дойче веле разкрива
Коментари Харесай

Матю Нимиц: Ако бяхме написали Преспанския договор на китайски нямаше да имаме всички тези проблеми

Американският посланик Матю Нимиц в диалог с Дойче веле разкрива какво го е стимулирало да издържи дългогодишния спор за името , кои политици са му създали усещане и къде е ял най-хубавото агнешко, предава скопското електронно издание " Плюс инфо ".
" Често мисля, че в случай че бях интелигентен, щях да напиша контракта (Преспанския) на китайски, тъй като китайският е формалният език на Организация на обединените нации. Ако бяхме написали съглашението на китайски, нямаше да имаме всички тези проблеми. Никой в Гърция или Северна Македония не би схванал какво съдържа " , споделя Нимиц.
Днес той признава, че непрекъснато се е мъчил, като е употребявал формалното название " Бивша югославска република Македония ", добавя организация Фокус.
През последните 20 години, откакто бе назначен за медиатор на Организация на обединените нации в разногласието от някогашния общоприет секретар на международната организация Кофи Анан, Нимиц работи за един $ годишно. Символична сума пари, която апропо в никакъв случай не е получил.
" Не ми заплатиха 20-те $, само че най-малко постоянно ми плащаха пътните разноски ", майтапи се той.
Нимиц прави оценка, че Груевски в никакъв случай не е бил подготвен да направи последната стъпка.
" Разговарях с Груевски и имах положителни връзки с него. Прекарахме доста часове дружно. Ще отида в дома му и ще вечеряме дружно и ще поговорим. Считах го за доста образован. Той знаеше нещата доста добре. Винаги съм го считал за доста забавен човек, с който може се да приказва на тази тематика. Но неговите, както и възгледите на президента Иванов, бяха прекомерно затворени в историческия метод. За мен това беше задънена улица ", споделя той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР