Американският държавен секретар Рекс Тилърсън каза днес, че Вашингтон подкрепя

...
Американският държавен секретар Рекс Тилърсън каза днес, че Вашингтон подкрепя
Коментари Харесай

Рекс Тилърсън: САЩ подкрепят Египет в борбата с тероризма

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън сподели през днешния ден, че Вашингтон поддържа битката на Кайро с групировката " Ислямска страна ", само че акцентира, че Съединени американски щати се застъпват за свободни и почтени избори в Египет, съобщи Ройтерс.

Тилърсън съобщи на взаимна конференция в Кайро с египетския външен министър Самех Шукри, че Съединени американски щати остават ангажирани с постигането на дълготраен мир в Близкия изток сред Израел и палестинците макар решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за израелска столица.

Тилърсън сподели, че от Северна Корея зависи да реши по кое време е подготвена да се включи в откровени договаряния със Съединени американски щати.

Американският вицепрезидент Майкъл Пенс съобщи в изявление, че Съединени американски щати и Южна Корея са се споразумели за условия за по-нататъшно дипломатическо ангажиране със Северна Корея, което вероятно може да докара до директни договаряния без предварителни условия.

Според Тилърсън е прекомерно рано да се каже дали това е начало на дипломатически развой.

По думите му окончателното решение за статута на Ерусалим ще бъде взето от палестинците и израелците, показва ТАСС.

" Окончателните граници ще бъдат избрани от палестинците и израелците. Ние сме последователи на кротичък развой в Близкия изток, а решението за Ерусалим ще бъде взето от страните (палестинците и израелците) ", съобщи той.

Тилърсън сподели, че Съединени американски щати са дали на Египет милиарди долари за битката с тероризма и не престават съдействието с него в тази област.

Годишната военна помощ на Съединени американски щати за Египет възлиза на 1,3 милиард $. Само за последните 30 години Вашингтон е дал 80 милиарда $ военно-икономическа помощ на Кайро.

През август предходната година обаче Съединени американски щати обявиха, че имат намерение да орежат военна помощ за 195 милиона $ поради нарушавания на правата на индивида в Египет.

По-късно през днешния ден Тилърсън ще се срещне с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси, отбелязва Асошиейтед прес.

След Египет американският държавен секретар, който е на обиколка в Близкия изток, ще посети Кувейт, Йордания, Ливан и Турция.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР