Американският държавен секретар Майк Помпео официално поиска от Австралия да

...
Американският държавен секретар Майк Помпео официално поиска от Австралия да
Коментари Харесай

Помпео притиска Австралия да помогне на САЩ за Иран

Американският държавен секретар Майк Помпео публично изиска от Австралия да помогне за опълчване на Иран във връзка с морската сигурност по време на договарянията в Сидни в неделя, само че Канбера единствено ще обърне на въпроса " съществено внимание ", оповестява ДПА

" Надяваме се Австралия да си партнира с нас по някои от най-належащите външнополитически провокации на нашето време, като напъните за стабилизиране на Сирия, опазване на Афганистан свободен от гнет и опълчване на безпричинните офанзиви на Ислямска република Иран против интернационалните корабоплавания в пролива Ормуз ", разяснява Помпео.

Министърът на защитата на Австралия Линда Рейнолдс съобщи, че всяко решение за Иран ще се основава на суверенните ползи на Австралия и не е взето решение.

" Искането, отправено от Съединени американски щати, е доста съществено и по тази причина сега обръщаме съществено внимание на тази молба. Не е взето решение ", изяснява тя.

Напрежението сред Съединени американски щати и Иран поради едностранното отдръпване на Съединени американски щати от нуклеарната договорка през 2015 година и повторното налагане на наказания против Техеран ескалира през последните месеци, като Съединени американски щати предходната седмица глобиха и иранския министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф.

Ситуацията се разшири до протока Ормуз, основен корабоплавателен маршрут, където предишния месец Иран задържа танкер под английски байрак при очевидно възмездие, откакто Англия задържа ирански танкер в Гибралтар поради съмнения, че е нарушил наказания на Европейски Съюз.

В Сидни, Съединени американски щати и Австралия показаха опасения по отношение на възходящото военно присъединяване на Китай в Южнокитайско море, където няколко страни имат конкурентни искания, само че Австралия изрази нерешителност в усилването на борбите.

Министърът на защитата на Съединени американски щати Марк Еспер също сподели, че Съединени американски щати ще съветват своите съдружници в Европа и Азиатско-Тихоокеанския район за разполагането на нови оръжия след разпадането на нуклеарния контракт с Русия.

Макар да заобикаля да дава отговор дали Австралия ще одобри такива оръжия, австралийският външен министър Марис Пейн съобщи, че Китай е жизненоважен сътрудник за Австралия.

" Ние сме мощно ангажирани с нашето изцяло стратегическо партньорство (с Китай), което продължава да пораства. Име своите разлики в разнообразни области с Китай... доста е значимо по какъв начин преодоляваме тези разлики ", разяснява Пейн.

" За никого не е в интерес Индо-Тихиокоенският район да има повече съперници и съперници ".

Проблемът за Австралия да се причисли към Съединени американски щати в интервенция за сигурност, ръководена от Съединени американски щати, против Иран и за увеличение на оръжията на Съединени американски щати, основани в азиатско-тихоокеанския район, евентуално ще е в центъра на диалозите на държавна вечеря в Белия дом с австралийския министър председател Скот Морисън и Доналд Тръмп на 20 септември. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР