Американският държавен секретар Антъни Блинкън се очаква да разговаря с

...
Американският държавен секретар Антъни Блинкън се очаква да разговаря с
Коментари Харесай

Вашингтон остава твърд: Не на покупката на руските ракети С-400 от Турция!

Американският държавен секретар Антъни Блинкън се чака да беседва с турския си сътрудник Мевлют Чавушоглу в околните дни, съобщи представител на Държавния департамент, като означи, че американската политика във връзка с покупката от Турция на съветски ракети С-400 остава непроменена, съобщи Ройтерс.

" Очаквам, че държавният секретар и турският му сътрудник ще имат опция да беседват, да се свържат в околните дни ", съобщи представителят на Държавния департамент Нед Прайс пред публицисти.

На въпрос дали Съединени американски щати обмислят предлагането на Турция съветските отбранителни системи С-400 да не бъдат оперативни от самото начало, Прайс съобщи, че позицията на Вашингтон по този въпрос остава непроменена.

" Руските системи С-400 са несъвместими с оборудването на НАТО, те заплашват сигурността на технологията на НАТО и са несъвместими с уговорките на Турция като натовски съдружник ", акцентира представителят.

Турският министър на защитата Хулуси Акар съобщи във вторник, че Турция може да предложи единствено отчасти активиране на системите С-400 в договарянията си със Съединените щати, които постановиха наказания на Анкара поради отбранителните системи през декември.

" Турция е дълготраен и скъп натовски съдружник... Ние се стремим към съдействие по взаимните си цели и, както с всеки различен съдружник, сме ангажирани в разговор за решение на различията ", уточни още Прайс.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР