Американският държавен секретар Антъни Блинкън, френският президент Еманюел Макрон и

...
Американският държавен секретар Антъни Блинкън, френският президент Еманюел Макрон и
Коментари Харесай

Кремъл: Преговорите за мир в Украйна няма да постигнат нищо без участието на Русия

Американският държавен секретар Антъни Блинкън, френският президент Еманюел Макрон и основни водачи от Близкия изток тази седмица ще се включат в годишната среща на Световния стопански конгрес в Швейцария. Водещо място в дневния ред на форума са договарянията за прекратяването на войните в линията Газа и в Украйна , отбелязва Ройтерс.  Съгласието по главните правила за спокойно решение на такова необятно ниво може да помогне за това един ден Русия да седне на масата за договаряния, съобщи в неделя швейцарският външен министър Игнацио Касис. Той настоя също и Китай да се включи в диалозите.

" Нееднократно давахме своята оценка по този въпрос. По същността си това са диалози поради самите диалози. Това е развой, който не може да бъде ориентиран към постигането на съответен резултат заради една елементарна причина: ние не участваме ", сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Украйна съобщи, че няма да се успокои, до момента в който от територията ѝ не бъдат изтласкани всички съветски военнослужещи, а президентът Володимир Зеленски разгласи, че всевъзможни договаряния с Русия биха били " противозаконни ".

Русия, която управлява малко под една пета от украинската територия, отхвърли така наречен " формула за мир " на Зеленски като неуместна, тъй като задачата е да се откри спокойно решение без присъединяване на Москва.

Планът от 10 точки на Зеленски , показан за първи път в края на 2022 година, планува изтеглянето на всички съветски сили от окупираните територии на Украйна, в това число и от Кримския полуостров, правосъдно гонене на съветските военни закононарушения, репарации и гаранции за сигурност. Освен това съгласно проекта съветските водачи би трябвало да бъдат подведени под отговорност за ролята си в нашествието.

Конференциите от този вид служат най-вече за опазване на сплотеността сред съдружниците на Украйна. Последната от тези срещи беше в Малта през октомври, отбелязва ДПА.

Русия изцяло отхвърля проекта на Зеленски и до в този момент не е била канена на предходните срещи.

Путин дефинира войната в Украйна като част от доста по-широка световна битка със Запада, който по думите му се пробва да разцепи Русия. Западът от своя страна отхвърля да има сходни планове, отбелязва Ройтерс.

Миналата седмица Зеленски отхвърли концепцията за преустановяване на огъня, заявявайки, че това би било от изгода единение и единствено за Москва, защото ще даде на Кремъл време да се прегрупира и да попълни запасите си от муниции. Украйна разчита на провеждането в бъдеще на огромен интернационален конгрес, където международните водачи да утвърдят общите правилото на урегулиране на войната.

На 24 февруари се навършват две години, откогато съветският президент Владимир Путин подреди началото на инвазия по суша, море и въздух против прилежаща Украйна.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР