Американският държавен глава Джо Байдън е казал на турския си

...
Американският държавен глава Джо Байдън е казал на турския си
Коментари Харесай

Байдън към Ердоган: Ще признаем за геноцид клането на арменци от 1915 година

Американският държавен глава Джо Байдън е споделил на турския си сътрудник Реджеп Ердоган, че Съединени американски щати ще признаят клането на арменци от Османската империя през 1915 година за геноцид. Това оповестиха за CNN източници, осведомени със случая.

За този проект е станало ясно по време на диалог сред президентите, избран като „ под напрежение “. Признанието на вековните зверства против арменци за геноцид е част от предизборните обещания на Байдън.

Вчера турският дипломат в Съединени американски щати е посетил Белия дом за среща със Съвета за национална сигурност. Това е първият му плануван ангажимент със чиновници от администрацията на новия държавен глава.

Като вицепрезидент Байдън постоянно бе зает с Ердоган и направи 4 визити до Турция, в това число след несполучлив опит за прелом. „ Прекарах доста време с него. Той е автократ… Той е президент на Турция и доста повече. Мисля, че това, което би трябвало да създадем, е да предприемем доста друг метод към него в този момент, когато излиза наяве, че поддържаме опозиционното водачество “, сподели през 2020 година Байдън за „ Ню Йорк Таймс “.

На 23 и 24 април 1915 година управляващите в Константинопол събират към 250 арменски интелектуалци и водачи, като доста от тях в последна сметка са депортирани или убити. 24 април е прочут като Червената неделя и се отбелязва като Ден за възпоменание на геноцида на арменци по целия свят.

Броят на убитите е противоречив – калкулациите варират от 300 000 до 2 млн. смъртни случая в интервала 1914-1923 година.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР