Американският дълг, който притежава Китай, падна под 1 трлн. долара

...
Американският дълг, който притежава Китай, падна под 1 трлн. долара
Коментари Харесай

Притежаваният от Китай щатски дълг падна под $1 трлн. за първи път от 12 г.

Американският дълг, който има Китай, падна под 1 трлн. $ за първи път от 12 години на фона на повишаващите се лихви, които направиха щатските държавни скъпи бумаги не толкоз привлекателни.

Продължавайки една наклонност, която стартира при започване на 2021 година, китайският портфейл от щатски дълг се е намалил през май до 980.8 милиарда $, съгласно данни на министерството на финансите на Съединени американски щати.

Това съставлява намаляване с близо 23 милиарда $, спрямо април и с близо 100 милиарда $, или 9%, в съпоставяне със същия месец година по-рано.

Това също по този начин е първият случай от май 2010 година, в който щатският дълг, който има Китай, пада под 1 трлн., $. Япония сега е най-големият собственик на щатски дълг с 1.2 трлн. $.

Понижението на притежавания дълг идва в интервал, в който Федералният запас на Съединени американски щати подвига лихвите, с цел да ограничи инфлацията, която е най-висока от 1981 година насам. Когато лихвите по облигациите се покачват, цените им падат, което значи финансова загуба за вложителите, които продават облигациите преди техния падеж.

Спадът на китайския дял също по този начин се отдава и на подхванатите от Пекин ходове за диверсифициране на портфейла си от задграничен дълг, осведоми CNBC.

Данните са отпреди Фед да увеличи главната си рента със 75 базисни пункта през юни, като през идната седмица се чака покачване на лихвите със същия размер.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР