Американският автомобилен концерн General Motors Co. (GM) заяви в четвъртък,

Американският автомобилен концерн General Motors Co. (GM) заяви в четвъртък, ...

General Motors планира изграждането на втора фабрика за батерии с LG Chem


Американският автомобилен концерн General Motors Co. (GM) заяви в четвъртък, че обмисля изграждането на втора фабрика за батерии в САЩ с южнокорейския си партньор LG Chem Ltd.

Най-големият американски производител на автомобили потвърди, че „проучва възможността за изграждане на втори, модерен завод за производство на батерийни клетки в Съединените щати“ с LG Energy Solution, звеното на LG за батерии, чрез своето съвместно предприятие Ultium Cells LLC, съобщава Ройтерс, цитирайки GM.

Концернът заяви, че се надява планът да бъде потвърден окончателно до юни.Още по темата

Двете компании водят преговори с представители на щата Тенеси за изграждането на фабриката, която се очаква да бъде разположена близо до завода на GM за сглобяване на автомобили в Спринг Хил, съобщават двама души, запознати с темата. Според информацията новото съоръжение ще бъде с подобен капацитет като завода на GM за производство на батерии в Лордстаун, Охайо, който се намира в процес на изграждане.

През октомври автомобилният концерн заяви, че ще инвестира 2 млрд. долара в Спринг Хил за производството на електромобили, включително и на Cadillac Lyriq.

GM обяви също, че възнамерява да вложи 27 млрд. долара в електрически и автономни превозни средства през следващите пет години.

Според един източник компанията очаква да се сблъска с по-голяма нужда от батерии в процеса на електрификация на своето портфолио, което ще доведе до разполагането на допълнителни съоръжения за батерии.

През януари GM разкри своя план да спре продажбите на всички леки коли на бензин и дизел до 2035 г.

Звеното на LG Chem, LG Energy Solution, заяви, че води преговори за по-нататъшни инвестиции с GM, но отказа да разкрие повече информация.

„LG Energy Solution също така планира допълнително разширяване на капацитета за други световни производители на оригинално оборудване, разположени в САЩ“, се казва в съобщение на компанията.

Съвместното предприятие за батерии между GM и LG Chem в Охайо ще се превърне в едно от най-големите съоръжения за производство на батерии в света, когато строителството бъде завършено.

Фабриката, която се изгражда близо до завода за сглобяване на автомобили на GM в Лордстаун, ще ускори плана на автомобилния производител да представи 30 нови електромобила в световен мащаб до 2025 г.

Главният изпълнителен директор на GM Мери Бара заяви, че компанията иска да надвиши предходната си цел за годишни продажби от 1 милион електрически превозни средства в САЩ и Китай до 2025 г.

Понастоящем по-голямата част от производството на батерии е съсредоточено в Азия и Европа, докато Tesla Inc. до голяма степен контролира производството на батерии в САЩ.

Източник: investor.bg