Американският архив за национална сигурност публикува поредната порция документи за

...
Американският архив за национална сигурност публикува поредната порция документи за
Коментари Харесай

„Ние няма да се намесваме в делата на ОНД“. Какво разкриха разсекретените американски документи

Американският списък за национална сигурност разгласява следващата порция документи за взаимоотношението сред Москва и НАТО през 90-те години на предишния век. Изследователи от Съединени американски щати приказват за „ прекомерно къс интервал “ на тясно съдействие сред Русия и Северноатлантическия алианс, трансформирал се в „ несбъднати очаквания “. Прочетете какви нови архивни записи бяха разкрити.

От борба към съдействие

В продължение на три години (1992-1995 г.) висши чиновници на НАТО и Съединени американски щати създадоха съглашения за взаимоотношение с висшите съветски ръководители, в това число с министъра на защитата, отбелязва Архивът на националната сигурност. В резултат на това размерът на нуклеарните оръжия и взаимните опасности внезапно понижиха и се появи „ вяра за допустима интеграция на Русия в Европа и партньорство с НАТО “. Изследователите нарекоха този интервал „ къс меден месец “.

Сред документите е стенограма от диалог сред генералния секретар на НАТО Манфред Вернер (заемал поста през 1988-1994 г.) с ръководителя на Върховния съвет Руслан Хасбулатов през февруари 1992 година в Москва. Генералният секретар приказва за „ нова среда за сигурност от Урал до Атлантика “. Тя се основава на три стълба: Процесът от Хелзинки, Европейската икономическа общественост и самият Северноатлантически алианс.

„ За тези цели ние създадохме Съвета за съдействие на НАТО, с цел да проведем тесни съвещания и да създадем взаимосвързани институции с нашите някогашни съперници, а в този момент сътрудници. Това е нашата визия за бъдещето ", - означи Вернер.  „ Ние няма да се намесваме във вътрешните работи на Русия, както и във вътрешните работи на други суверенни страни от Оперативно-наблюдателно дело. Бихме желали да установим най-приятелски връзки с всички някогашни руски републики “, добавя той.

Намаляването на разноските за защита оказа помощ на икономическите промени в Русия, сподели Хасбулатов. „ Това е резултат точно от отслабването на военно-политическото съревнование “, акцентира той. „ В това отношение считаме, че приносът на Северноатлантическия алианс е доста забележителен и се надяваме, че ще продължим да следваме пътя. за понижаване на нуклеарните оръжия “, добавя той.

Вернер повтаря своя събеседник: „ Днес в действителност не е нужно да харчим големи суми пари за борба, тъй че можем да ги използваме, с цел да ви помогнем. “

„ Ще има още доста горещи точки “

През март 1994 година високопоставена съветска делегация отпред с ръководителя на Държавната дума Иван Рибкин идва във Вашингтон. Гостите се срещат с членове на администрацията на президента Бил Клинтън и членове на Конгреса, в това число сенаторите Сам Нън и Ричард Лугар, създатели на Закона за взаимно понижаване на заканите, който отчасти финансира нуклеарното разоръжаване на някогашните руски републики и съкращенията на съветските оръжия.

Водени са договаряния и с Уилям Пери, който месец по-рано е назначен за министър на защитата на Съединени американски щати. Той в детайли обрисува вероятностите за присъединяване на Москва в програмата на НАТО „ Партньорство за мир “ (Русия ще се причисли към нея през юни 1994 година, съдействието е прекратено през 2014 г.).

Според Пери проектът, препоръчан на всички страни от Централна и Източна Европа, има най-малко две преимущества. Първият е „ установяването на в допълнение доверие сред Русия и Съединени американски щати посредством повишение на откритостта и подсилване на контактите сред въоръжените сили на двете страни “. „ Второ, това е практическата изгода от присъединяване в взаимни учения и маневри на съветските, американските и европейските въоръжени сили за решение на оперативни проблеми “, означи шефът на Пентагона. Рибкин поддържа Партньорството.

Освен това бяха разисквани военни спорове, които бяха настоящи по това време. „ В последна сметка ние непринудено стигнахме до вярното взаимоотношение в Босна “, сподели Рибкин, „ Бих желал да реализираме такова взаимоотношение вследствие на съвещания и взаимни полемики ще има доста повече горещи точки, които ще изискват тясно съдействие. " Ръководителят на комисията по интернационалните въпроси на Държавната дума Владимир Лукин също уточни нуждата от съгласуваност в някогашна Югославия, с което Пери беше изцяло склонен.

" Повратна точка "

През октомври 1995 година шефът на Пентагона изпраща на Клинтън отчет за неотдавнашното посещаване в Съединени американски щати на съветския министър на защитата Павел Грачев. Пери описа на президента за " революционно прекарване " със собствен сътрудник, пристигнал да следи взаимни американско-руски военни маневри. Учението, наречено " Миротворец " и извършено в базата във Форт Райли (Канзас), трябваше да приготви войски за присъединяване в мироопазващите интервенции на НАТО в Босна.

Пери видя обилни промени в държанието на Грачев - от " много напрегнатата " седемчасова среща във Вашингтон до учението във Форт Райли, което беше " замайващ триумф ". Руският министър посети и друга база, където той и негов сътрудник натиснаха бутон, който задейства взривно устройство, унищожило силоза за нуклеарни ракети „ Минитмен “.

„ Той изцяло схвана историческата символика на този акт. Той говореше прочувствено, че децата и внуците му ще запомнят този ден “, написа Пери.

След позвъняването от Форт Райли държавният секретар Строуб Талбот се свърза с шефа на Пентагона. Подобно на Пери, той акцентира смисъла на срещата с Грачев. „ Подозирам, че след 10 години ще се усещам същото: това е извънредно значимо и позитивно събитие, чиито последствия надалеч надвишават границите на Босна “, сподели държавният секретар.

Архивът за национална сигурност към университета " Джордж Вашингтон " постоянно разгласява документи за руско-американските връзки. Предишната част също се отнасяше за 90-те години. По-конкретно, оказа се, че НАТО наподобява не е срещу задълбочаването на съдействието с Москва. Те заложиха съществено на президента Борис Елцин. А той от своя страна сякаш даже се е съгласил да се причисли към Алианса. Москва обаче отхвърли това.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед40808Полк. Николай Марков за патогенните процеси в Европейски Съюз и за превръщането му във федерацияАлтернативен Поглед35892Полк. Николай Марков: Политическа партия като калифорнийски скакалци унищожават всичко, до което се докоснатАлтернативен Поглед75693Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дниАлтернативен Поглед57054Проф. Николай Витанов: Япония за напредналиКоментарен Поглед21784Зорница Илиева: Фатална загуба на партията на Ердоган на изборите в ТурцияАлтернативен Поглед550687Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед180484Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед138971Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед123947Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед77415Калин Тодоров: Атентатът в Русия не е дело на " ИД ", а на МИ-6 и украинското разузнаванеАвторски:ПоследниНай-четениХристо Георгиев8041Вили, Вили, за какво премълчаваш и послъгваш за кмета Иван Иванов Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР