Американския производител на чипове Advanced Micro Devices (AMD) записа нова

...
Американския производител на чипове Advanced Micro Devices (AMD) записа нова
Коментари Харесай

AMD задмина вечния си съперник Intel по пазарна капитализация

Американския производител на чипове Advanced Micro Devices (AMD) записа нова победа против безконечния си противник Intel, написа YahooFinance. Пазарната капитализация на AMD доближи 188 милиарда $, откакто акциите на компанията нарастнаха с 2% по време на комерсиалната сесия във вторник. В същото време цената на книжата на Intel се намали с 0,78%, което значи, че компанията към този момент има оценка от 182 милиарда $.

Хората, които наблюдават от близко конкуренцията сред двата най-големи производители на компютърни процесори, не би следвало са сюрпризирани от този резултат по няколко аргументи.

На първо място, AMD отдавана печели борбата за сърцата на вложителите на Уолстрийт с по-интересните си придобивки. Миналата седмица компанията завърши придобивката на Xilinx за 35 милиарда $. Трансакцията, която е най-голямата в 53-годишната история на AMD, дава на компанията опит и ноу-хау на пазара на  чиповете с програмируема логическа матрица (FPGA).  Тези чипове ще изиграят основна роля в отнемането на пазарен дял от Intel при центрове за данни и калкулации в облака.

От Intel дадоха отговор на AMD с покупката на Tower Semiconductor за 5,4 милиарда $. Сделката, която анализаторите не преглеждат като толкоз забавна като тази сред Xilinx на AMD, ще усили способността на Intel да създава чипове за други компании.

Другият фактор, съдействал за преднината на AMD, са по-добрите финансови резултати (от известно време) на компанията спрямо тези на Intel.

Продажбите и облагите на AMD набъбнаха надлежно с 68% и 117% през 2021 година Компанията предвижда 31% растеж на приходите и брутен марж на облага от 51% през 2022 година

Продажбите и облагите на Intel се усилиха с 2% и 7% през 2021 година, като компанията чака растеж на продажбите с 2% през 2022 година и спад на облагите с 36% поради вложенията по посока увеличение на индустриалния потенциал.

„ Продължаваме да гледаме на AMD като на добре позиционирана компания с непрестанно възходящ на пазарния дял при персоналните компютри и центворвете за данни “, сподели анализаторът на Mizuho Securities Виджай Ракеш.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР