Американския президент Джо Байдън потвърди, че ще пътува за Брюксел

...
Американския президент Джо Байдън потвърди, че ще пътува за Брюксел
Коментари Харесай

Очаква се Зеленски да говори пред Конгреса в САЩ по-късно днес

Американския президент Джо Байдън удостовери, че ще пътува за Брюксел идната седмица и ще взе участие персонално в среща на върха на водачите на Европейския съюз.

Володимир Зеленски ще направи виртуално обращение пред Конгреса в Съединени американски щати по-късно през днешния ден. Потвърждението на новината идва, часове, откакто стана ясно, че президентът Джо Байдън ще разгласи спомагателни 800 милиона $ военна помощ за Украйна.

Парите ще отидат за противобронени и зенитни оръжия, като Stingers и Javelins, оповестяват американските медии. Финансирането е покрито от законопроект за разноските за филантропична, отбранителна и икономическа помощ за Украйна, който беше утвърден от Конгреса предходната седмица.

Подписвайки законопроекта във вторник, Байдън сподели, че офанзивата на съветския президент Владимир Путин против Украйна е обединила хората по целия свят. През миналата година администрацията на Байдън даде 1,2 милиарда $ въоръжение за страната, в това число хеликоптери, патрулни лодки и дребни оръжия като гранатомети и картечници, напомня New York Times.

Зеленски неведнъж прикани НАТО да наложи зона, неразрешена за полети над въздушното пространство на страната му, само че Алиансът отхвърли. Подобна мярка значи, че силите на НАТО ще би трябвало да се сблъскат непосредствено с всички съветски самолети, видяни над страната и да стрелят по тях, в случай че е належащо.

Байдън ще пътува до Брюксел идната седмица, с цел да се срещне със съдружниците от НАТО и да взе участие в среща на върха на водачите на Европейския съюз. Президентът на Съединени американски щати ще разиска настоящите старания за въздържане и защита и ще удостовери уговорката на страната си към нейните съдружници от НАТО, сподели прессекретарят на Белия дом Джен Псаки пред медиите в страната.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР