Американските войски са ограничени до американската база в Нигер

...
Американските войски в Нигер са ограничени до американската военна база
Коментари Харесай

Американските войски в Нигер са ограничени до американската военна база в Агадес, Нигер, докато администрацията на Байдън работи за възстановяване на демократично избрания президент Мохамед Базум на власт.

Американски военен служител каза, че около 1000 войници са били „ретроградирани“ обратно в базата миналата седмица, малко след като Базум беше заловен от членове на президентската гвардия в сряда.

САЩ все още не са решили официално дали ситуацията представлява преврат – определение, което ще изисква от САЩ да намалят чуждестранната и военна помощ за правителството на Нигер, което може да има сериозни последици за борбата срещу тероризма и стабилността в региона. Няма срок, в който САЩ са длъжни да направят преврат.

„Работим наистина, наистина усилено, за да видим дали можем да обърнем това“, каза високопоставен служител на Държавния департамент в понеделник. „Тъй като ситуацията все още не е определена и конкретна, смятаме, че трябва да се опитаме да се възползваме от тази възможност.“

В четвъртък председателят на Съвета на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили разговаря със своя колега в Нигер.

„Двамата лидери обсъдиха безопасността на американците и развиващата се ситуация в Нигер“, каза полковник Дейв Бътлър в изявление в понеделник.

Американски служители продължават да подчертават, че ситуацията е невероятно променлива и че техният фокус е върху дипломатическите усилия, заедно с регионалните партньори, за възстановяване на демократичното управление в Нигер.

Общата позиция на американските сили в страната не се е променила, тъй като това би изисквало отделно политическо решение. Но Пентагонът проявява „стратегическо търпение, докато наблюдаваме ситуацията и виждаме как ще се реши сама“, каза военният служител.

САЩ имат войски в Нигер от около десетилетие, като най-вече съветват и обучават нигерските сили за усилията за борба с тероризма.

Високопоставеният служител на Държавния департамент каза в понеделник, че ситуацията на място е относително спокойна.

„Наистина няма размирици в града или страната. Наистина всичко е съсредоточено върху резиденцията на президента“, където Базум е задържан, каза служителят.

САЩ продължават да възприемат поглъщането като произтичащо от вътрешен вътрешен спор между Базум и началника на президентската гвардия генерал Абдурахаман Тиани, който беше назначен от предишния президент и смяташе, че ще бъде освободен.

В дните след това нигерските сили се обявиха в подкрепа на пучистите, въпреки че високопоставеният служител на Държавния департамент каза, че „в последващи разговори с някои ключови военни лидери те ни казаха, че не възразяват срещу това, което се случва, защото те не можаха да разберат как да накарат президентската охрана да се оттегли без риск за живота на президента и семейството му, защото президентската охрана беше обградила резиденцията на президента.

Служителят каза, че не изглежда Тиани да е успял да изгради консенсус сред военните относно действията си и че решението му да се нарече президент „може да е било изненада за някои от другите военни лидери в страната“.

„Нямаме разбиране, че той е изключително популярен“, каза служителят.

Все още няма индикации, че групи като Вагнер са изиграли някаква роля в поглъщането или последвалите протести, но „разбира се, очакваме – вече сте видели (основателят и финансист на Вагнер Евгений) Пригожин да говори – че те ще опитат и да се възползвате от това“, каза служителят.

„Мисля, че лидерите на преврата ще се опитат да се възползват от антифренските настроения в региона“, добавиха те.

Въпреки че имаше публични протести, които изглежда подкрепят военното поглъщане, служителят каза, че САЩ вярват, че обществеността би предпочела демократично правителство.

„Нашето очакване е, че най-общо казано, обществото би предпочело да има своето демократично избрано правителство и да не понася тези последствия. Но те може да не се чувстват свободни да говорят за това“, каза служителят.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР