Aмериканските Военноморски сили започнаха мисия по издирването на останки от

...
Aмериканските Военноморски сили започнаха мисия по издирването на останки от
Коментари Харесай

Военни издирват останките от китайския шпионски балон

Aмериканските Военноморски сили започнаха задача по издирването на остатъци от, който беше свален край Южна Каролина в неделя.

Полицията предизвестява хората в региона на сваления балон да не допират и да не местят частите от устройството, в случай че попаднат на тях, с цел да не пречат на следствието.

Останките са паднали в 14-метрова дълбочина край Мъртъл Бийч и са разпръснати на повърхност с дължина 11 км.

Официално Китай отхвърля да е изпращал неразрешени разследващи устройства над територията на Съединени американски щати и твърди, че появяването на балона е резултат от неконтролирано нахлуване във въздушното пространство заради " форс мажор ".

Инцидентът обаче се трансформира в дипломатически скандал, като накара държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен да анулира готвеното си посещаване в Китай.

От Пентагона разкриха, че сходни обекти са следени над Съединените щати и по време на мандата на Доналд Тръмп като президент - нещо, което той отхвърля, макар че конгресменът от Републиканската партия Майкъл Уолц удостоверява, че Министерството на защитата е уведомило законодателната власт за тези произшествия.

Сагата към шпионския обект влезе остро в политическия спор, като Републиканците нападат администрацията на Джо Байдън за това, че е работила " колебливо и прекомерно късно " при неутрализирането му.

Бившият шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ Леон Панета, който служеше в мандата на Барак Обама, също подлага на критика службите за това, че не са взети своевременни ограничения за недопускането на балона във въздушното пространство на Съединени американски щати.

" Не съм сигурен за какво трябваше да го оставим просто да прелети над страната, и то над явно чувствителни военни обекти. Не виждам логиката в това ", споделя Панета пред CNN.

Във вторник се чака най-високопоставените ръководители на комисии в Конгреса, свързани със службите за сигурност, от двете партии да създадат чуване на военните и разузнаването за дейностите им в границите на интервенцията по следенето и свалянето на китайския балон.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР