Изкуството на Егон Шиле е иззето в САЩ заради твърдение за Холокоста

...
Американските власти са иззели произведения на изкуството на австрийския художник
Коментари Харесай

Американските власти са иззели произведения на изкуството на австрийския художник Егон Шиле от американските музеи след твърдение, че са били ограбени по време на Холокоста.

Следователите в Ню Йорк иззеха три произведения от галерии в Чикаго, Питсбърг и Охайо.

Снимките се издирват от наследниците на Фриц Грюнбаум, австрийско-еврейски колекционер на изкуство, кабаретен изпълнител и отявлен критик на нацизма.

Музеите казват, че са уверени в своята законна собственост върху произведенията на изкуството.

Г-н Грюнбаум, починал в концентрационен лагер в Дахау през 1941 г., притежаваше 81 произведения от Шиле.

Те са част от по-широка колекция от повече от 400 произведения на изкуството, според правни документи от предишен случай.

Те заявяват, че г-н Грюнбаум е бил принуден от нацистите да подпише пълномощно на съпругата си, докато е бил в концентрационен лагер през около 1938 г. Произведенията на изкуството, които той притежавани са впоследствие, по документи, разграбени и разпръснати.

Институтът по изкуствата в Чикаго потвърди пред Би Би Си, че окръжната прокуратура на Манхатън е иззела картина, наречена Руски военнопленник от Шиле. Оценява се на около 1,25 милиона долара (£1 милион).

"Ние сме уверени в нашето законно придобиване и законно притежание на това произведение", каза говорител на Институт по изкуствата. „Парчето е предмет на гражданско дело във федералния съд, където този спор се разглежда правилно и където ние също така защитаваме нашата законна собственост.“

Картината е иззет "на място", което означава, че засега остава притежание на Института по изкуствата. Заповедите, видяни от BBC, обаче гласят, че може да бъде преместен в Ню Йорк след 60 дни.

Рисунка, озаглавена Портрет на мъж, е иззета от музеите Карнеги в Питсбърг. Заповедта гласи, че е оценена на 1 милион долара.

Говорител на музеите Карнеги каза, че те са „дълбоко отдадени на нашата мисия да опазваме ресурсите на изкуството и науката, като действаме в съответствие с етичните, правните и професионални изисквания и норми".

"Ние, разбира се, ще сътрудничим напълно на запитванията от съответните органи", каза той.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР