Американските власти поръчаха на водещия дизайнер на чипове Nvidia да

...
Американските власти поръчаха на водещия дизайнер на чипове Nvidia да
Коментари Харесай

САЩ ограничават износа на високотехнологични чипове на Nvidia за Китай и Русия

Американските управляващи поръчаха на водещия дизайнер на чипове Nvidia да спре да продава два от своите най-хубави компютърни чипове за изкуствен интелект в Китай, защото Вашингтон ускорява напъните си за ограничение на достъпа на Пекин до авангардни технологии, оповестява " Файненшъл таймс ", представен от БНР.

Снощи NVIDIA съобщи, че държавните управляващи са наложили през предишния петък ново условие за лиценз на всички артикули, съдържащи интегрални вериги A100 и H100, употребявани в машинното образование и създавани в Тайван, които са изнасяни в Китай и Русия. Изискването влезе в действие неотложно и се простира до всички бъдещи артикули, които могат да включват A100.

Този ход бележи най-новите ограничения на Съединени американски щати за ограничение на износа на технологии в Китай поради опасенията, че те могат да бъдат употребявани за военни цели. Вашингтон наложи експортни ограничавания на технологии на редица китайски компании и се стреми да даде подтик за независимостта на Съединени американски щати във връзка с компютърните чипове.

Решението също по този начин се възприема като продължение на напрежението сред Вашингтон и Пекин след визитата на ръководителя на Камарата на представителите Нанси Пелоси в Тайван.

" Правителството уточни, че новото условие за лиценз ще адресира риска, че обхванатите артикули могат да бъдат употребявани или отклонени към " военна последна приложимост " или към " боен краен консуматор " в Китай и Русия ", показаха от Nvidia във връзка на рестриктивните мерки, добавяйки, че американската компания не продава на клиентите в Русия.

Без чиповете на Nvidia, Китай няма да може дейно да работи по изображенията и лицевото различаване, наред измежду другите компютърни задания.

Вашингтон също по този начин оказа напън и върху ASML, водеща нидерландска компания, която създава машини от решаващо значение за основаването на компютърни чипове, с цел да ограничи износа на даже по-малко софтуерно напреднали машини за Китай, заяви през юли организация Блумбърг. Компанията към този момент наложи възбрана за износа на най-модерната си технология за азиатска страна.

" Ние се ангажираме с клиенти в Китай и се стремим да задоволим техните планувани или бъдещи покупки на нашите артикули от центъра за данни с артикули, които не са обект на новото условие за лиценз ", добави Nvidia.

Китай към момента има опция да закупи други полупроводници, направени от NVIDIA, само че в случай че не избере да направи това, компанията ще загуби 400 милиона $.

След новината акциите на Nvidia паднаха с 2,42% в края на вчерашната търговия, а преди началото на днешната търговия на Уолстрийт бележат ново намаляване с 6,5%.

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР