Американските власти полагат големи усилия в опит да избегнат мащабна

...
Американските власти полагат големи усилия в опит да избегнат мащабна
Коментари Харесай

Заплаха от стачка в жп транспорта в САЩ

Американските управляващи поставят огромни старания в опит да избегнат огромна стачка на железничарите от товарните транспорти в Съединени американски щати, която към този момент принуди държавната железопътна компания " Амтрак " (Amtrak) да анулира всичките си пътнически влакове по главните линии и поражда опасения от огромни усложнения за цялата стопанска система, съобщи Франс прес.

В министерството на труда през вчерашния ден се състоя среща на засегнатите компании и двата синдиката, представляващи основно машинистите. Преди това с тях неколкократно разговаряха президентът Джо Байдън и негови представители.

" Всички страни би трябвало да останат край масата, да договарят добросъвестно, с цел да се решат висящите проблеми и да се реализира съглашение ", посочи пред публицисти говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер. " Спиране на системата от товарни жп транспорти е неприемливо за нашата стопанска система ", добави тя.

" Амтрак " заяви, че е отменила всичките си пътнически влакове по главните линии, с цел да се избегнат възможни разстройства по пътя. Повечето влакове до Бостън, Ню Йорк и Вашингтон обаче не са наранени.

Работодателската организация от бранша предизвести, че в случай че стачката фактически стартира на следващия ден в среднощ, това ще докара до прекъсването на 7000 влака и може да коства 2 милиарда $ дневно.

Предприятията за товарни транспорти още от понеделник взеха ограничения за превозването на рискови товари.

Най-големият селскостопански профсъюз в Съединени американски щати през вчерашния ден прикани Конгреса да предприеме дейности, изтъквайки, че транспортът на зърно с камиони или кораби не може да размени железопътния.

Други локални организации за пътнически транспорти, като " Вирджиния рейлуей експрес " (Virginia Railway Express), предизвестиха, че ще би трябвало да спрат влакове, когато стартира стачката.

Стачката може да отслаби позициите на Джо Байдън няколко седмици преди междинните парламентарни избори. Президентът постоянно показва поддръжката си за синдикатите, само че би трябвало да избегне и икономическа рецесия в миг, когато американците са изправени пред доста висока инфлация.

Ръководителите на 10 от дванайсетте браншови синдиката към този момент са постигнали съглашение през последните дни. Остават два синдиката, представляващи машинистите, които могат да решат да стартират стачка на следващия ден. Исканията им се отнасят до заплатите, почивните дни и болничните. Служителите се оплакват, че са принудени да работят от време на време през дълги интервали поради липса на личен състав.

Страните могат в този момент сами да решат да продължат договарянията. Конгресът също може да предприеме дейности, като блокира стачката или наложи рекомендациите на работна група, основана още през лятото от президента Джо Байдън.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР