Американските преговарящи са направили ново и заслужаващо внимание предложение на

...
Американските преговарящи са направили ново и заслужаващо внимание предложение на
Коментари Харесай

Руския отказа да освободи журналиста на Уолстрийт джърнъл след 250 дни в ареста

Американските договарящи са създали " ново и заслужаващо внимание предложение " на Русия през последните седмици за освобождението на журналиста от " Уолстрийт Джърнъл " Евън Гершкович и на Пол Уилън, само че Москва е отхвърлила предлагането, съобщи Държавният департамент на Съединени американски щати във вторник.

И двамата са жители на Съединени американски щати и Вашингтон поддържа позицията, че задържането им по обвиняванията в шпионаж - причина за ареста на единия и присъдата от 16 години в затвор на другия, е непозволено. Уилън - някогашен чиновник на морската пехота на Съединени американски щати - беше наказан за шпионаж през 2020 година на отнемане от независимост в наказателна колония в Мордовия, югоизточно от Москва, съобщи Дневник.

Според осведомени, представени от " Уолстрийт Джърнъл ", американските договарящи се създали предложение за замяна на пандизчии.

Американските управляващи не са разкривали до момента да са отправяли оферти на Русия за едновременното освобождение и връщането в Съединени американски щати на Гершкович, който е затворен повече от 250 дни с няколко последователни удължавания на срока на ареста му, и на Уилън - чиновник по сигурността, арестуван в Русия от края на 2018 година

По-рано тази година държавният секретар Антъни Блинкен сподели, че Съединени американски щати са създали значимо предложение за 53-годишния Уилън, който не беше включен в два предходни случая, когато Съединени американски щати съумяха да върнат вкъщи американците Тревър Рийд и Бритни Гринър при замяна на пандизчии. От съветска страна тази замяна докара до освобождението на руснаците Константин Ярошенко и Виктор Бут.

Оттогава насам Русия не демонстрира никакви признаци на интерес към освобождението на други съветски жители, арестувани в Съединени американски щати, което накара американските чиновници да стартират да се оглеждат за съветски жители, държани другаде по света, като евентуална опция за последваща замяна.

Официален представител на Съединени американски щати, поискал анонимност, сподели във вторник, че Съединени американски щати " непрестанно разискват този въпрос с трети страни, които могат да оказват помощ ".

Москва и представител на съветското посолство във Вашингтон не са дали отговор на настояването за коментар на " Уолстрийт Джърнъл ".

Говорителят на Държавния департамент Матю Милър даде брифинг във вторник - часове след присъединяване на родителите на Гершкович в телевизионно изявление и седмица откакто фамилията на Уилън сподели, че той е бил атакуван от съкилийник след спор в наказателната му колония. Милър е отказал да разяснява детайлности за предлагането.

" Имахме обещанието на президента Байдън, че ще направи всичко належащо, с цел да върнем Евън. Той ни сподели още, че схваща и усеща болката ни като родител и думите му кънтят в съзнанието ми всеки ден. Но минаха 250 дни и Евън не е тук ", сподели майката на Гершкович, Ела Милман, пред " Фокс Нюз " във вторник.

 

Руското външно министерство издаде акредитация на Гершкович да работи като публицист по време на ареста си. Той беше арестуван от Федералната работа за сигурност на Русия на 29 март по време на репортерска командировка в град Екатеринбург по обвиняване в шпионаж и неотдавна посрещна 32-рия си рожден ден в предварителния арест. Изданието и държавното управление на Съединени американски щати изрично отхвърлят обвиняванията против него. Вашингтон съобщи, че Гершкович не е разузнавач и в никакъв случай не е работил за държавното управление. "

В края на предишния месец съветски съд удължи предварителното задържане на Гершкович минимум до 30 януари 2024 г.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР