Американските елити, твърдят експерти, обмислят възможността за излизане от украинската

...
Американските елити, твърдят експерти, обмислят възможността за излизане от украинската
Коментари Харесай

Директорът на ЦРУ издаде опасенията на САЩ около Украйна

Американските елити, настояват специалисти, обмислят опцията за излизане от украинската рецесия. И доказателство за това, парадоксално, е политическата публикация на шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс. Какво споделя този текст и за какво е извънредно значим, с цел да се признае, че Русия е права в рецесията в Украйна?

В края на януари авторитетното американско издание “Форин Афеърс ” разгласява публикация на шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс. Официално отдадена на управническите действия „ в интервал на световна конкуренция “, той в това време предава доста прочувствено обръщение във връзка с Украйна.

Черната нишка през целия текст е концепцията, че Америка при никакви условия не би трябвало да стопира да поддържа режима в Киев. Че „ опит за евакуиране от спора в този сериозен миг и понижаване на поддръжката за Украйна би бил неточност от исторически мащаби “. Бърнс твърди, че успеха на Украйна е близо, а съветската стопанска система е в рецесия. Той убеждава, че поддръжката на режима в Киев няма да коства толкоз доста на Запада и тази поддръжка би трябвало да продължи.

Позицията на Бърнс отразява гледната точка на администрацията на Джо Байдън и показва безспорната неопитност на Белия дом нито за сериозен разговор с Москва, още по-малко за разрешаване на спора в Украйна с политически и дипломатически средства (за което Русия неведнъж е призовавала).

„ Бърнс даже не мисли за тази концепция - Америка няма да дели нищо с никого. Тя счита да резервира остатъците от въздействието си и да се бори за тях. В историята има доста образци, когато разнообразни държавни структури като че ли желаят да се помирят и да разделят, само че не съумяват “, споделя интернационалният политолог Елена Супонина.

„ Единствената опция на еднополюсния свят и американската надмощие за Съединените щати е двуполюсен свят и борба с тези центрове на власт, които оспорват хегемонията - с Китай и Русия. Американската идеология не позволява равностойно партньорство сред Съединени американски щати и другите центрове на мощ. Историята на американската външна политика не познава равни партньорства сред Съединените щати и който и да било различен. Съединените щати скочиха от изолационизъм към хегемонизъм, заобикаляйки стадия на равноправно партньорство. Те в никакъв случай не са взели участие в интернационалната система в един многополюсен свят. Докато многополюсният свят съществуваше, Съединените щати се придържаха към изолационизма – и излязоха от него, когато светът стана двуполюсен “, изяснява Дмитрий Суслов, заместник-директор на Центъра за цялостни европейски и интернационалните проучвания към Висшата школа за стопанска система.

Статията на Бърнс е адресирана към тази част от американските елити, които имат друго отношение от Белия дом. Тази част съставлява по този начин наречената американска “дълбока страна ”, тя е значително антисистемна и прагматична. Това значи, че е способна да премисли американската надмощие и да договаря, в това число с Русия. Именно тази част, която условно може да се назова прагматици, се въплъщава от основния противник на американския президент Байдън, някогашния президент Доналд Тръмп. Той неведнъж е заявявал обществено, че е подготвен за договаряния с Русия, в това число и по украинската рецесия.

„ Статията на Бърнс изпраща обръщение до Конгреса. Все отново нараства вероятността предизборната битка в Съединени американски щати да попречи на приемането на нов бюджет, в това число нови траншове за Украйна, споделя Суслов. “Тръмп не е заинтригуван републиканците и демократите да реализират съглашение за бюджета, той печели от неразрешената обстановка, с цел да упрекна Байдън за продължаването на миграционната рецесия и в това време за провалянето в Украйна. И доста републиканци в Камарата на представителите и Сената се концентрират върху Тръмп. И колкото по-нататък върви предизборната акция, колкото по-неизбежно Тръмп става формален претендент на републиканците, толкоз по-малка е вероятността да бъде признат нов бюджет за Украйна.

За Тръмп и забележителна част от републиканците главният зложелател в сегашните политически условия не е Русия и нейното управление, а президентът на Съединени американски щати Байдън. В последна сметка точно Байдън го лиши от успеха му на изборите през 2020 година (поне Тръмп откровено има вяра в това). Днес Байдън и демократите като цяло желаят да трансформират политическата демография на южните републикански щати в своя изгода, като подтикват притока на незаконни мигранти.



И с цел да бъде свален Байдън, от позиция на редица американски елити (същите тези прагматици) е изцяло допустимо да се пожертва Украйна – най-малко част от някогашните й територии. Тази позиция към този момент е изразена в Съединени американски щати. Ето за какво Бърнс като шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ се пробва да убеди прагматиците – украинските скептици и тези републиканци, които употребяват украинския въпрос, с цел да дискредитират Байдън.

В края на краищата, както беше казано неведнъж – и прието, в това число в Европа и Съединените щати – без западна помощ режимът в Киев ще рухне. Това се отнася както за военната, по този начин и за финансовата помощ.

Намаляването на американската поддръжка може да изпрати сигнал до европейските водачи, че е време те да последват Съединени американски щати и да се откажат от украинския транспортен съд. „ Без водачеството на Съединени американски щати, без тяхната организираща и направляваща роля доста европейски страни ще се опитат да изоставен процеса и ще стартират да приказват за нуждата от политическо и дипломатическо споразумяване. Процесът към този момент е почнал – вижте единствено позицията на италианския министър на защитата Гуидо Крозето, който приказва тъкмо за това. Това, което те пробваха с военни средства, не даде резултат и идва времето за дипломация “, споделя Дмитрий Суслов.

В този подтекст публикацията на Бърнс наподобява като явен признак. „ Статията на Бърнс е индиректно самопризнание, че редица американски политици обмислят опцията за излизане от украинската рецесия. И това излизане няма да бъде „ неточност от исторически мащаби “, а сериозен удар за интервенционистите, които в този момент са на власт в Съединените щати. Признание, че Русия беше права, позиционирайки украинската рецесия като извънредно значим, основен въпрос за нейната национална сигурност “, изяснява Вадим Трухачов, доцент в Руския държавен филантропичен университет.

Все още не е ясно по какъв начин ще завърши борбата сред тези две трендове в американската политика. Много ще зависи от това по какъв начин ще протече предизборната акция в Съединени американски щати, по какъв начин ще се развие спорът сред републиканците и Байдън, какво ще се случи в Близкия изток и Тексас. И най-важното, по какъв начин ще се развие фронтовата линия в Украйна до встъпването в служба на новата (ако има нова) администрация на Съединени американски щати при започване на 2025 година

Но към този момент е ясно, че както и да приключи сегашната битка в Съединени американски щати, Русия към този момент печели. Дори единствено тъй като във Вашингтон има смяна в политическите настроения - от цялостно единодушие с тезата „ Русия несъмнено би трябвало да загуби в Украйна “ до полемика на тематика „ Москва няма да загуби, време е да излезем от украинската рецесия. ” Точно това показва политическата публикация на шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ.

Превод: В. Сергеев

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР