Американски застъпници за правата на глухите хора са за първи

...
Американски застъпници за правата на глухите хора са за първи
Коментари Харесай

Американски експерти помагат на българите с увреден слух

Американски покровители за правата на глухите хора са за първи път у нас. Целта на специалистите е да оказват помощ в подобряването на качеството на живот на българите с повреден слух.

Барбара Раймондо и Хауърд Розенблум работят от години в отбрана правата на глухите хора. Тя е изпълнителен шеф на асоциацията на учебните заведения за глухи и майка на две глухи деца.

В Съединените щати има профилиран университет и механически институт за глухи младежи, доста учебни заведения и елементарен достъп до образованието на всички равнища. В момента в страната работят 400 глухи юристи. Един от тях е Хауърд Розенблум. Той е и изпълнителен шеф на Националната асоциация на глухите.

Преди години организацията завоюва дело против най-голямата американска компания за стрийминг услуги и в този момент наложително всички филми и сериали са със надписи.

„ Проблемът в никакъв случай не е капацитетът на глухия човек. Проблемът постоянно е в неналичието на достъп. Не това дали чуваш те прави сполучлив, а това, което имаш в главата си.

На този декор глухите хора у нас съвсем нямат достъп до качествено обучение, до опазване на здравето и до пазара на труда.

„ Ние не сме хора с увреждания, ние сме хора със характерни потребности, ние сме една малцинствена група, която си има личен език”, споделя Ашод Дерандонян от фондация „ Заслушай се”.

В България към момента не е признат и закон за жестовия език.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР