Американски войник беше задържан в Северна Корея при опит за

...
Американски войник беше задържан в Северна Корея при опит за
Коментари Харесай

Умишлено и без разрешение. Какво знаем за американския войник, заловен в Северна Корея

Американски боец беше арестуван в Северна Корея при опит за влизане в страната. Свободна Европа събра най-важното, което знаем за случая досега.

Американският боец Травис Кинг беше арестуван в Северна Корея във вторник, оповестиха военните сили на Съединени американски щати, представени от международните организации.

Това е първият сходен случай от близо 40 години. Той може да докара до дипломатическа рецесия сред Съединени американски щати и Северна Корея на фона на опити на Вашингтон и Южна Корея да лимитират тестванията на балистични ракети от Пхенян.

Кинг е редови войник втори клас в американската войска. Според нея той " съзнателно и без позволение " е навлязъл в Северна Корея, до момента в който е бил на гражданска обиколка в Съвместната зона за сигурност, която се намира на границата с Южна Корея.

Зоната е открита след края на Корейската война през 1953 година и съставлява линия от към 150 км с малцина здания по границата сред двете страни.
Кой е Травис Кинг
, че Кинг е кавалерийски шпионин, който се причислява към армията през януари 2021 година, и е бил изпратен на ротация в Южна Корея. За възрастта му се знае, че е на 20 и няколко години.

Не се знае от какъв брой време е там, като в някакъв миг против него е било подхванато дисциплинарно наказване за нахлуване, в резултат на което е прекарал 50 дни в затвор. Според американските чиновници след освобождението си е бил ескортиран до летище, от което да се върне в Съединени американски щати.

Ескортът обаче не е могъл да премине с него през контролно-пропускателния пункт. След това той е напуснал летището и се е насочил към Съвместната зона за сигурност.
Защо е рисково
Отношенията сред Съединени американски щати и Северна Корея се утежниха през 2019 година след несполучливи договаряния сред някогашния американски президент Доналд Тръмп и водача на Корейската народнодемократична република (КНДР) Ким Чен Ун , при които Вашингтон опитваше да убеди Пхенян да приключи създаването на нуклеарни оръжия.

Оттогава Северна Корея усили нуклеарните и ракетните си стратегии. От началото на 2023 година страната три пъти е тествала междуконтинентални балистични ракети, а през 2022 година е изстреляла тестово над 90 крилати и балистични ракети. Всичко това породи опасения, че Пхенян може да приготвя първия си нуклеарен опит от 2017 година насам.

Пхенян упреква Вашингтон и Сеул, че нагнетяват напрежението с военни учения и разполагане на оръжия в района. Към момента Съединени американски щати и Северна Корея нямат публични дипломатически връзки, като посолството на Швеция в Пхенян посредничи сред двете страни.

Всичко това прави задържането на Кинг рисково за самия него и основава причина КНДР да опита да извлече информация за американската войска от него. Той може да се трансформира и в мощна разменна монета, отбелязва Си Ен Ен.
Какви са другите случаи
От 50-те години насам няколко американски бойци са прекосявали границата със Северна Корея. Един от тях е военният Чарлз Дженкинс , който дезертира поста си на сержант в армията през 1965 година по време на Студената война и бяга през демилитаризираната зона. Северна Корея употребява Дженкинс за личната си агитация.

По-късно той се дами за японска студентка по медицина, отвлечена от севернокорейски сътрудници през 1978 година, а при започване на 2000-те години на двамата е позволено да се реалокират в Япония. Там Дженкинс се предава на американските управляващи и е упрекнат, че е изоставил подразделението си и е дезертирал към Северна Корея. Осъден на 25 дни в американски боен затвор в Япония.

Има и доста случаи на американски цивилни, арестувани в Северна Корея за дълги интервали от време.

Един от по-известните случаи е на 22-годишния студент от Вирджиния Ото Уормбиър. Той умря през юни 2017 година, малко откакто беше превозен вкъщи във вегетативно положение след 17 месеца севернокорейски плен.

Той беше хванат през 2016 година и наказан на 15 години каторжен труд по обвиняване в опит за кражба на агитационен афиш. Северна Корея отхвърля обвиняванията на фамилията на Уормбиър, че той е бил малтретиран, и упорства, че му е предоставила медицински грижи " с цялата си откровеност ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР