Американски военни кораби влязоха в Баренцово море, близо до руските

...
Американски военни кораби влязоха в Баренцово море, близо до руските
Коментари Харесай

Американски бойни кораби влязоха в Баренцово море за пръв път от средата на 80-те години

Американски военни кораби влязоха в Баренцово море, покрай съветските териториални води в Арктика, за първи път от 80-те години на предишния век, съобщи Франс прес, като се базира на военноморските сили на Съединени американски щати.

Става въпрос за общо четири плавателни съда - три разрушителя ( "Доналд Кук ", "Портър " и "Рузвелт ") и снабдителният транспортен съд "Съплай ". Те са влезнали през вчерашния ден в Баренцово море, придружавани от един английски военен транспортен съд - фрегатата "Кент ".

Целта на маневрите е да се удостовери "свободата на мореплаване и да се покаже безупречната интеграция на съюзническите сили ", обясниха Военноморски сили на Съединени американски щати. В официалното съобщение се акцентира, че "нито един американски (военен) транспортен съд (не е) влизал в Баренцово море от средата на 80-те години на 20-и век ".

Руското министерство на защитата е било известено за курса на корабите на 1 май, "за да бъде избегнато каквото и да било неразбирателство, да бъдат понижени рисковете и да бъде предотвратена всякаква инцидентна ескалация ".

Вчера министърът на защитата на Съединени американски щати Марк Еспър съобщи, че съперниците на страната му остават опасност в миг, когато пандемията от новия ковид лимитира придвижването на американските въоръжени сили, отбелязва Франс прес.

"Наблюдаваме увеличение на интензивността на Китай в Южнокитайско море. Виждаме, че руснаците не престават да тестват нашата военновъздушна защита в Аляска и на северната граница ", сподели Еспър по време на видеоконференция, проведена от института "Брукингс ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР