Американски военeн разрушител плава в близост до спорните острови Спратли,

...
Американски военeн разрушител плава в близост до спорните острови Спратли,
Коментари Харесай

Американски боен кораб провокира Пекин в Южнокитайско море

Американски военeн унищожител плава наоколо до противоречивите острови Спратли, оповестява " Ройтерс ", базирайки се на американския флот.

Това е втората сходна интервенция за " независимост на навигацията " в границите на една седмица в Южнокитайско море.

В сряда китайската войска заяви, че е " прогонила " същия транспортен съд - USS Benfold, до момента в който е плавал покрай други противоречиви острови - Параселските.

Съединени американски щати постоянно организират така наречен " ​​операции за независимост на корабоплаването " в Южнокитайско море , оспорвайки това, което съгласно тях са ограничавания за почтено прекосяване, наложени от Китай.

" На 16 юли USS Benfold отстоява навигационни права и свободи в Южнокитайско море покрай островите Спратли, в сходство с интернационалното право ", се показва в изказване на авериканските Военноморски сили.

От своя страна Китай отхвърля да попречва свободата на навигация или прехвръкване и упреква Съединените щати в съзнателно провокиране на напрежение.

Напрежението тлее от години в Южнокитайско море, за което Китай претендира съвсем напълно. Виетнам, Тайван, Малайзия, Бруней и Филипините също имат искания към водите.

Манила подаде правна тъжба за дейностите на Пекин в морето през 2013 година , а съдът в Хага постанови три години по-късно, че искът на Китай няма съображение в закона. Пекин отхвърли да признае решението и твърди, че по този начин наречените му исторически права, на които основава претенциите си за суверенитет, предхождат Конвенцията на Организация на обединените нации по морско право ( UNCLOS ) от 1982 година

UNCLOS дефинира какво могат да претендират страните от разнообразни географски характерности в морето и също по този начин ръководи морското държание. Китай и Филипините са измежду 167-те страни, подписали и утвърдили UNCLOS. Съединени американски щати не са утвърдили законодателството, само че признават инструмента като интернационално всекидневно право.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР