Американски военен кораб акостира в Судан днес ден след пристигането

...
Американски военен кораб акостира в Судан днес ден след пристигането
Коментари Харесай

Военни кораби на САЩ и Русия кораби акостираха в стратегическо пристанище в Судан

Американски боен транспортен съд дебаркира в Судан през днешния ден ден след идването на съветска фрегата в същото стратегическо пристанище в Червено море, където Москва възнамерява да сътвори военноморска логистична база, оповестява " Франс прес ".

Пристигането на разрушителя с управляеми ракети " Уинстън С. Чърчил " в пристанището в Судан става, откакто Вашингтон заличи Хартум от листата си с страните спонсори на тероризма, което стана след свалянето от власт на диктатора Омар ал Башир през април 2019 година

Експедиционният бърз транспортен транспортен съд USNS Carson City към този момент беше дебаркирал в пристанището на 24 февруари, " първият транспортен съд на американските военноморски сили, посетил Судан от десетилетия насам ", се споделяше в изказване на американското посолство в Хартум по това време.

Това " акцентира готовността " на американските военни да " засилят своето възобновено партньорство " с въоръжените сили на Судан, прибавиха от посолството.

Пристигането на разрушителя " Уинстън С. Чърчил " е " вторият (американски) транспортен съд, спрял в Судан тази седмица ", посочи шарже д " афер на Съединени американски щати Брайън Шукан.

Пристигането му " хвърля светлина върху поддръжката на Съединени американски щати за либерален преход в Судан ", добави Шукан в известие в " Туитър ".

" Чърчил " дебаркира малко откакто съветската фрегата " Адмирал Григорович " дойде в пристанището на Судан, където съветските военноморски сили обявиха, че ще бъде основана " база за логистична поддръжка ".

Фрегатата " Адмирал Григорович " ще презареди с гориво, а екипажът ѝ ще си почине след учения в Индийския океан край Пакистан, прибавиха от съветския флот.

Суданските военни обявиха, че визитата на " Адмирал Григорович " било " част от напредването на дипломатическите връзки " сред двете страни.

През декември Русия разгласи подписването на 25-годишно съглашение за създаване на военноморска база в суданското пристанище, част от усилването на апетитите на Москва към Африка, която се стреми да възобнови геополитическото си въздействие.

Целта въз основата ще бъде да " поддържа мира и стабилността в района " съгласно съглашението.

На съветския флот ще бъде разрешено да поддържа до четири кораба едновременно в базата, в това число нуклеарни кораби. Базата ще се обслужва от до 300 военни и цивилни чиновници.

Русия ще има право да транспортира през летищата и пристанищата на Судан " оръжия, муниции и съоръжение ", нужни за действието на военноморската база.

Военноморската база на Червено море ще бъде първата на Русия в Африка и едвам втората на непозната териториоя, след Тартус в Сирия.

Съединени американски щати имат единствената си непрекъсната база в Африка в пристанището Джибути, на 1000 километра (625 мили) на юг, което гледа към тесния проток сред Червено море и Аденския залив - задушна точка за международния мореплаване.

След свалянето на Башир Судан се управлява от администрация с гражданско болшинство, която се стреми към реинтеграция в интернационалната общественост и до преустановяване на десетилетия статут на пария.

През декември Вашингтон извади Хартум от черния си лист като част от съглашението за Судан да се съгласи да възстановява връзките с Израел.

Ходът се надява да помогне за оправяне на закъсалата стопанска система на Судан, страдаща от десетилетия на наказания на Съединени американски щати, неприятно ръководство и революция, както и от отделянето на богатия на нефт Южен Судан през 2011 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР