Американски висши военни представители съобщиха, че ще се опитат да

...
Американски висши военни представители съобщиха, че ще се опитат да
Коментари Харесай

Байдън: Успешно свалихме китайския балон. Военните бързат да съберат останките

Американски висши военни представители оповестиха, че ще се опитат да съберат бързо останките от китайския шпионски балон, който беше свален от изтребител Ф-22 край крайбрежието на Южна Каролина, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

" Успешно го свалихме и желая да поздравя нашите летци, които го направиха ", сподели президентът Джо Байдън. Той добави, че е издал заповед за събаряне на балона още в сряда, само че Пентагонът е предложил да се изчака, до момента в който това може да бъде осъществено над намерено море.

" Това събиране се прави сега. Колко дълго ще продължи то към момента не може да се дефинира ", сподели пред публицисти върховен американски представител на министерството на защитата. Той добави, че останките са разпръснати в релативно плитки води около крайбрежието.

Американски боен изтребител Ф-22 смъкна китайския балон, който се носеше във въздуха край атлантическите крайбрежия на щата Южна Каролина, съобщи Ройтерс. Агенцията отбелязва, че с това завърши трагичната сага, която насочи вниманието към влошаващите се американско-китайски връзки.

" Успешно го свалихме и желая да поздравя нашите летци, които го направиха ", сподели президентът Джо Байдън. Той добави, че е издал заповед за събаряне на балона още в сряда, само че Пентагонът е предложил да се изчака, до момента в който това може да бъде осъществено над намерено море.

В интервенцията са взели участие многочислени изтребители и самолети за презареждане с гориво от военновъздушните сили на Съединени американски щати. Само един изтребител Ф-22 обаче е изстрелял една единствена ракета AIM-9X и е свалил балона, заяви почитан американски боен представител.

Балонът е свален на към шест морски благи (малко повече от 11 км) от крайбрежията на Съединени американски щати, добави той.

Свалянето на балона стана малко откакто американското държавно управление подреди да се спрат полетите за и от три града в щата Южна Каролина - Уилмингтън, Миртъл Бийч и Чарлстън, поради неупомената тогава " интензивност по националната сигурност. " Полетите бяха обновени в следобедните часове на съботния ден.

Балонът е бил видян за първи път в американското въздушно пространство на 28 януари, а три дни по-късно е навлязъл в канадското въздушно пространство. След това още веднъж се е върнал във въздушното пространство на Съединени американски щати на 31 януари, посочи американски представител на защитата.

Съединени американски щати оповестиха за първи път намерено за балона над територията на страната в четвъртък тази седмица. Вашингтон го назова " очевидно нарушаване " на суверенитета на Съединени американски щати, напомня Ройтерс.

Министърът на защитата Лойд Остин първи заяви за свалянето на балона и сподели, че той се употребява от Китай " в опит да прави наблюдаване на стратегически обекти в континенталната част на Съединени американски щати ".

Фотограф на Ройтерс, станал очевидец на свалянето, сподели, че от изтребител е пристигнала реактивна бликам и е блъснала балона, само че не е имало детонация. След това балонът е почнал да пада, сподели той.

Американските военни не са вдигнали незабавно останките от китайския балон, оповестиха американски чиновници.

Американското Федерално ръководство за авиация (FAA) по-рано заяви, че краткотрайно е блокирало гражданските полети в радиус от 260 квадратни километра над Атлантическия океан и около крайбрежието на Южна Каролина.

В изказването на службата се съдържаше и предизвестие, че военните могат да употребяват смъртоносна мощ, в случай че самолети нарушат рестриктивните мерки и не се подчинят на заповедите да изоставен блокираното въздушно пространство.

Фотограф на Ройтерс в региона на Миртъл Бийч е бил в положение да види китайския балон над главата си, който бил ескортиран от два американски военни самолета.

Китай изрази страдание, че въздухоплавателният съд, употребен съгласно Пекин за цивилен метеорологични и други научни цели, се е отклонил, навлизайки във въздушното пространство на Съединени американски щати.

Инцидентът с китайския балон стана причина държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън да отсрочи визитата си в Китай тази седмица. Отлагането на пътуването на Блинкън, което беше контрактувано през ноември предходната година от американския президент Джо Байдън и китайския му сътрудник Си Цзинпин, е отчаяние за тези, които го смятаха за закъсняла опция за стабилизиране на все по-влошаващите се връзки сред двете страни.

Китай се стреми към постоянни връзки със Съединени американски щати, с цел да може да концентрира вниманието си върху своята стопанска система, наранена от към този момент анулираната политика за " нулев коронавирус " и подценявана от задграничните вложители, които са разтревожени от считаното от тях като връщане на държавната интервенция на пазара.

Пентагонът по-рано заяви, че още един китайски балон е бил видян над Латинска Америка, без да показва тъкмо къде, напомня Ройтерс.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !    

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР