Американски учени за първи път успяха да въведат в състояние

...
Американски учени за първи път успяха да въведат в състояние
Коментари Харесай

За първи път: Американски учени въведоха пациент в състояние на анабиоза

Американски учени за първи път съумяха да вкарат в положение на анабиоза пациент като част от опит, който има за цел да даде опция да се оперират съществени контузии, които другояче в множеството случаи водят до гибел, написа " Гардиън ", като цитира писание The New Scientist.
Уникална интервенция: Лекари от УМБАЛ „ Св. Иван Рилски ” отстраниха голям израстък от мозъка на пациент До момента в света има разказани единствено няколко сходни случая
Уникалният опит е бил плануван авансово. Процесът включва въвеждане в положение на съвсем цялостно, само че обратимо преустановяване на виталната активност. От него организмът може да излезе при избрани условия.

Процесът включва бързо изстудяване на мозъка до температура по-ниска от 10 ° С посредством подмяна на кръвта на пациента с ледено леден солев разтвор. Обикновено той се изпомпва непосредствено в аортата, главната артерия, която придвижва кръвта от сърцето към останалата част от тялото.

Снимка: iStock

Техниката за въвеждане в това положение се ползва в Мерилендския университет при огнестрелни рани или такива, при които има огромна кръвозагуба, както и при прекъсване на сърцето, с цел да могат лекарите умерено да потърсят метод да спасят пациентите.

При такива обстановки другояче докторите имат единствено няколко минути да вземат решение, а опцията човек да оцелее е едвам 5%.

Снимка: iStock

При анабиозата нещата са малко по-различни, тъй като се " заглушава " кислородният апетит и се резервира жизнеността при разнообразни интоксикации и контузии.

Тялото се охлажда дотам, че интензивността на мозъка съвсем стопира. След като лекарите употребяват процедурата, имат до 2 часа време да решат по какъв начин да работят, до момента в който пациентът е на операционната маса. След което тялото се стопля и стартират опити за реанимация.

Снимка: iStock

Увреждането на клетките е едно от затрудненията, до които може да се стигне при стоплянето на тялото.

Лекарите считат, че до края на 2020 година ще могат да дадат доклад за всички извършени опити. Той ще се базира на резултатите на 20 мъже и дами, които получават общоприета незабавна помощ и такива, които се вкарват в положение на анабиоза.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР