Американски учени за първи път се сблъскали със случай, когато

...
Американски учени за първи път се сблъскали със случай, когато
Коментари Харесай

За първи път регистрираха заразяване на човек с рак

Американски учени за първи път се сблъскали със случай, когато рак се предава от паразит на човек. При проучването на 41-годишен мъж са открити тумори, сходни на рак, само че раковите кафези били прекомерно дребни за човешки. Изяснено било, че тези тумори са предадени от тения джудже.

Както оповестява организация Синхуа, проучването под авторството на учените от Центъра за надзор и профилактика на болесттите в Съединени американски щати посочило, че ракови кафези, зараждащи в паразита „ тения джудже “ (Hymenolepis nana), са минали в организма на гостоприемника – 41-годишен мъж, чийто имунитет бил измършавял заради ХИВ.

Мъжът от град Меделин в Колумбия потърсил лекарска помощ с недоволство от тресчица, кашлица, изнемощялост и загуба на тегло – всички тези признаци се запазвали в продължение на няколко месеца. Изследването посочило, че пациентът има тумори в белите и черния дроб, надбъбречните жлези и лимфните възли. Те изглеждали като ракови тумори, само че раковите кафези били прекомерно дребни, с цел да са човешки.

Резултатите от ДНК разбора поразили учените. Оказало се, че раковите кафези са предадени на индивида от тения джудже. Известно е, че рак на други животни могат да предават кучета, тасманийски демон и мекотели, само че това е първият случай на „ болест “ с рак от паразит на човек, споделят учените.

Резултатите от проучванията провокирали опасенията на медиците – хора с отслабнала имунна система са подложени на риск да заболеят от сходен жанр рак. Особено висок е рискът в по-малко развитите страни, където тенията джудже е необятно публикувана.

„ Бяхме изумени, когато открихме този нов вид рак, който се предава от тения на човек – споделя водещият създател на проучването Атис Мюхленбас (Atis Muehlenbachs). – Това е необичайност, само че този паразит е публикуван по целия свят и милиони хора страдат от болести от вида на ХИВ, които отслабват имунната им система. Това несъмнено заслужава проучване. “

Според Синхуа сходен, само че непотвърден случай имало през януари 2013 година, когато колумбийски лекари се обърнали към Центъра за надзор и профилактика на болесттите в Съединени американски щати с молба да оказват помощ в диагностиката на необикновени тумори в дробовете и лимфните възли на пациент.

Тези тумори били сходни на човешкия рак, само че клетките били прекомерно дребни – към 10 пъти по-малки от човешките ракови кафези. След десетки проби медиците разкрили ДНК на тения джудже в туморите. За жал 72 часа след разбора пациентът умрял.

Тенията джудже поразява към 75 млн. души, като се явява най-разпространеният паразит, отбелязва Naked Science.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР