Американски учени твърдят, че са разкрили причината за различния профил

...
Американски учени твърдят, че са разкрили причината за различния профил
Коментари Харесай

Знаете ли защо мъжете имат по-големи носове от жените?

Американски учени настояват, че са разкрили повода за другия профил на дамите и мъжете.

Мъжете имат по-голяма мускулна маса, което изисква по-голям нос, с цел да вдишват повече О2.

Предишни изследвания върху модерни хора са посочили, че мъжете в целия свят по принцип имат по-големи носове от дамите и надлежно имат по-широки носни кухини и вътрешни въздушни канали.

Мъжете също по този начин поемат повече О2 при дишане през носа. Но това към момента не е доказателство, че другите потребности от О2 са причина за другите размери на носа при хората.

За да потвърди това, новото проучване желае да откри в каква възраст стартира да се появява разликата в размерите на носа при двата пола.

Данните от него сочат, че носът на мъжете е приблизително с 10 % по-голям от този на дамите и разликата се появява в юношеска възраст, тъкмо съвпадайки с времето, когато момчетата стартират да изразходват повече сила и О2.

Според откривателите от Университета на Айова това изобретение хвърля светлина и върху една от мистериите на човешката еволюция, а точно за какво неандерталците са имали огромни носове.

Според тях носът размерите на човешкия нос са свързани с това от какво количество О2 се нуждае организмът.

Скелетите на античните хора демонстрират показват, че те са имали по-голяма телесна маса от днешния човек, и затова са имали потребност от повече О2.

Източник: Live Science
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР