Американски учени разработиха ефективен метод за борба с ухапвания от

...
Американски учени разработиха ефективен метод за борба с ухапвания от
Коментари Харесай

Биолози разработиха метод за борба с ухапвания от комари

Американски учени създадоха ефикасен способ за битка с ухапвания от комари, като използваха тяхната памет, обвързвана със опасност, оповестява сп.Curreent Biology.

Изданието цитира разработка на биолози от Вашингтонския университет. В рамките на проучването екипът сложил в камера самки на комара, пораждащ жълта тресчица. Там бил комплициран и плат с аромат на разнообразни хора и мишки. Когато насекомите кацали върху него, учените, благодарение на вибратори, симулирали реакциите на животните при захапване.

След 24 часа комарите били сложени в друго пространство с два коридора. В единия учените пуснали въздух без аромат, а по втория - с аромат от предходния опит. Самките избягвали втория кулоар, който миришел на "жертви, даващи отпор ".

За да запомнят застрашителните ухания на опитните инсекти им помагал допаминът. Генетично модифицирани екземпляри, при която било затруднена направата на този хормон, не различавали ароматите.

Новото изобретение може да бъде от огромна изгода за медицината. При нарушение на изработването на допамина благодарение на генно инженерство могат да бъдат отучени комарите да разпознават мириса на хората и да се боят от внезапни придвижвания.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР