Американски учени от Университета в Минесота са установили, че витамин

...
Американски учени от Университета в Минесота са установили, че витамин
Коментари Харесай

Витамин В3 помага при лечението на рак

Американски учени от Университета в Минесота са открили, че витамин В3 покачва успеваемостта на имунния отговор на тялото в битката с рака. Резултатите от проучването са разказани в публикация, оповестена в списание „ Science Translational Medicine “.


В първото клинично изпитване създателите са тествали композиция от общоприета терапия с моноклонални антитела и никотинамид. В него са взели участие 30 души, в това число 19 пациенти с напреднал неходжкинов лимфом. Никотинамидът, прочут още като витамин В3, е третирал NK клетките - имунни лимфоцитни кафези, които управляват и унищожават нахлуващите патогени и също по този начин са значими в отговора против туморните кафези.

Екипът открива, че лекарството ускорява функционалността на NK клетките. По-конкретно, по време на 28-дневното лекуване измежду участниците с неходжкинов лимфом 11 души са посочили цялостен имунен отговор, а трима - непълен отговор. Освен това новаторският метод е довел до ремисия при пациенти с резистентни на лекуване ракови болести.

Експертите считат, че никотинамидът защищава NK клетките от оксидативен стрес, като в същото време усилва способността им да се откриват в лимфните възли. По този метод веществото освен покачва интензивността на имунните кафези, само че и усилва тяхната жизненост и усъвършенства опцията им да откриват и унищожават раковите кафези./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР