Американски учени от университета Пардю и Лабораторията за реактивно движение

...
Американски учени от университета Пардю и Лабораторията за реактивно движение
Коментари Харесай

Ледената планета джудже Церера в миналото може да е била воден свят

Американски учени от университета " Пардю " и Лабораторията за реактивно придвижване на НАСА допускат, че дребната планета Церера в предишното е била воден свят, оповестява Българска телеграфна агенция, базирайки се на обява в сп. " Нейчър астронъми ".

Церера е най-малката от планетите джуджета в Слънчевата система. Тя се намира в астероидния пояс сред Марс и Юпитер на 263,8 милиона километра от Земята. 

Церера е 3,5 пъти по-малка от земната Луна, а общата й повърхност е сравнима с територията на Аржентина (3 милиона квадратни километра).

Авторите на актуалното проучване са употребявали компютърно моделиране, с цел да схванат по какъв начин кратерите на ледената повърхнина на Церера са се деформирали в продължение на милиарди години.

Симулациите демонстрират, че характерностите на леда на Церера допускат, че той може да съставлява до 90 % от планетата.

Учените считат, че в предишното Церера е била покрита с кален и цялостен с кал океан, който припомня на Европа - един от спътниците на Юпитер). С течение на времето той е заледен, формирайки кора от лед и тиня.

Експертите означават, че заради относителната й непосредственост до Земята, Церера може да бъде комфортна цел за бъдещи проучвателен задачи.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР