Американски учени изясниха, че непушачите, които страдат от рак на

...
Американски учени изясниха, че непушачите, които страдат от рак на
Коментари Харесай

Учени разкриха защо и непушачи страдат от рак на белия дроб

Американски учени изясниха, че непушачите, които страдат от рак на белия дроб, дължат болестта на характерното устройство на дихателната си система, написа уеб сайтът Лента, представен от Българска телеграфна агенция.

Електронното издание цитира обява на екип от медицинския център "Ървинг " към Колумбийския университет.

Увредените от тютюнопушене бели дробове се възвръщат след отвод от цигарите

Учените си сложили за цел да открият заради каква причина ракът на белия дроб и хроничната обструктивна бeлодробна болест (ХОББ), които са присъщи за пушачите, се развиват и при пациенти, които нямат този нездравословен табиет. Специалистите били сюрпризирани от статистиката, съгласно която към 25% от случаите на ХОББ се следят при непушачи. Медиците установили, че хронични болести на белия дроб могат да бъдат провокирани от дисанапсиса - съществуването на дребни по мярка дихателни пътища по отношение на размера на белите дробове.

В този подтекст колективът, воден от проф. Бенджамин Смит, анализирал данните на 6500 възрастни пациенти от Съединени американски щати и Канада.

От проучването проличало, че хората с стеснен размер на дихателните пътища били с най-лошите функционалности на белия дроб и с висок риск от заболяване като ХОББ. Той бил осем пъти по висок при хората с дисанапсис, спрямо останалите. При тях проблемите с дихателните органи се развивали още през детството и се задълбочавали в по-зряла възраст.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР