Американски учени демонстрираха, че Меркурий, а не Венера, е най-близката

...
Американски учени демонстрираха, че Меркурий, а не Венера, е най-близката
Коментари Харесай

Учени: Меркурий, а не Венера, е най-близката планета до Земята

Американски учени демонстрираха, че Меркурий, а не Венера, е най-близката планета до Земята, в случай че се вземе междинното разстояние по орбитата, заяви Българска телеграфна агенция.

Том Стокман от университета на Алабама, Гейбриъл Монро от инженерен развоен център и Самюъл Корднър от НАСА са разгласили теорията си в сп. "Физикс тудей ". Те настояват, че възприетият метод за установяване на най-близката ни планета е опростенчески.

"Освен че взето приблизително е най-близкият ни комшия, Меркурий е непосредствен и до другите седем планети от Слънчевата система " - пишат те.

Погрешното ни разбиране за отдалечеността на планетите се дължи на метода, по който изчисляваме дистанцията. Обикновено дефинираме междинното разстояние от планетата до Слънцето. За Земята то е 1 астрономическа единица, а за Венера - към 0,72 астрономически единици. Ако извадим второто от първото, излиза, че междинното разстояние от Земята до Венера е 0,28 астрономически единици - най-малкото за която и да е двойка планети. Тримата учени обаче настояват, че този метод на пресмятане не е верен. Земята прекарва на срещуположната страна на орбитата си от Венера също толкоз време, което прави 1,72 астрономически единици. Вместо това те оферират да бъде усреднено дистанцията сред всички точки по орбитата на планетата ни и всяка точка по орбитата на другата планета.

Специалистите са създали симулации въз основа на две хипотези - че орбитите са почти кръгли и че те не са под ъгъл една по отношение на друга. Така те са открили, че Меркурий е планетата, която най-дълго време е усреднено най-близо до Земята, както и до всяка друга планета в Слънчевата система.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР