Американски учени бяха шокирани от нивата на потенциално вредните частици,

...
Американски учени бяха шокирани от нивата на потенциално вредните частици,
Коментари Харесай

Продължителното готвене замърсява прекалено въздуха в кухнята

Американски учени бяха шокирани от равнищата на евентуално нездравословните частици, изпуснати от обгоряло месо и зеленчуци при дълготрайно готвене, заяви в. "Индипендънт ".

Печенето и варенето на месо, картофи и зеленчуци, усилва микроскопичните твърди или течни частици във въздуха до 13 пъти над равнищата по мръсните лондонски улици.

Дори препичането на филийка може да провокира замърсяване, което надвишава безвредното.

Макар и този резултат да е краткотраен, учените са загрижени от натрупването му и по какъв начин се отразяват върху здравето прегорялата храна, химикалите от газовите печки и капчиците гореща лой, каквито има в кухните по целия свят.

Резултатите са от проучване, което за първи път наблюдава изцяло замърсяването на въздуха в редови дом.

Готвенето, почистването и продуктите за персонална хигиена като дезодоранти водят до изпускане на дребни частици в атмосферата, които се свързват с разнообразни проблеми - от заболявания на сърцето и дихателните пътища до психологични разстройства.

Д-р Марина Ванс от университета на Колорадо е взела участие в екипа, употребявал особено издигната за задачата къща в Тексас за наблюдение на скритите домашни закани. В рамките на плана учените готвили през целия ден празнична вечеря за Деня на благодарността, както и други по-ежедневни ястия, като британска закуска или запържени зеленчуци.

Със комплицирано съоръжение те отчели по какъв начин равнищата на замърсителите се повишават, до момента в който брюкселското зеле и пуйката се запичат във фурната. За осем часа равнищата на фините прахови частици се нараснали над 10 микрограма на пространствен метър, а един час са били над 200 микрограма на пространствен метър.

"Това е сравнимо с въздуха в доста нечист град " - сподели доктор Ванс.

Резултатите не би трябвало да обезкуражават хората на готвят на закрито, само че е по-добре да се взимат защитни ограничения. Аспираторът над печката понижава доста нездравословните частици. Готвенето на електрическа печка също замърсява въздуха по-малко от открития пламък на газовата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР