Американски самолетоносач е пристигнал днес в Южна Корея за първи

...
Американски самолетоносач е пристигнал днес в Южна Корея за първи
Коментари Харесай

Бойна мощ! Американски ядрен самолетоносач акостира в Южна Корея

Американски самолетоносач е дошъл през днешния ден в Южна Корея за първи път от пет години насам, предадоха международните организации. Акостирането на пригодения за нуклеарни оръжия самолетоносач е в границите на общи учения на двете страни, само че и проява на мощ против Северна Корея.

Ядреният самолетоносач " Роналд Рейгън ", както и кораби от оперативния му състав акостираха в южнокорейския пристанищен град Пусан в югоизточната част на страната, съобщи Франс прес.

" С дислоцирането на самолетоносача " Роналд Рейгън " се показва силата на партньорството сред Южна Корея и Съединени американски щати ", съобщи пред Агенция Франс Прес представител на южнокорейското министерство на националната защита. Целта на идването на военните кораби е да " възпре нуклеарните закани и изстрелването на ракети от Северна Корея ", споделиха още от ведомството.

Освен самолетоносача " Роналд Рейгън ", в американската бойна флотилия вземат участие ракетен крайцер и унищожител, като всички те са пристигнали от нормалното си местоположение край крайбрежията на японския град Йокосука, съобщи ДПА.

Корабите ще вземат присъединяване в общите маневри, които ще се състоят край източните крайбрежия на Южна Корея този месец, съобщи южнокорейската осведомителна организация Йонхап, като посочи, че американската атомна подводница " Анаполис " също ще се включи в ученията.

Сеул и Вашингтон имат желание да усилят наличието на стратегически американски сили в района, напомня Агенция Франс Прес. Южнокорейският президент Юн Сук-йол, който пое поста през май тази година, даде обещание увеличение на общите военни учения със Съединени американски щати след неуспеха на дипломацията, водена от неговия предходник.

Тази година Пхенян организира редица проби на ракети и промени законодателството си във връзка с нуклеарния си боеприпас и в него към този момент не се отхвърля притежанието на подобен. Акостирането на самолетоносача се случва след няколко месеца на предизвестия от южнокорейски и американски представители, че водачът на Северна Корея Ким Чен-ун може да възобнови нуклеарните опити в страната.

От 2006 година насам Северна Корея реализира шест нуклеарни опита. Последният и най-мощен беше през 2017 година и по думите на Пхенян е бил с атомна бомба със мощ от 250 килотона.

Вашингтон е непосредствен сътрудник на Сеул по проекта за сигурност. Около 28 500 американски бойци са ситуирани в Южна Корея за отбрана от северния ѝ комшия. От години Южна Корея и Съединени американски щати организират общи учения и ги квалифицират като отбранителни, макар че съгласно Пхенян те са подготовка за инвазия.

Миналият месец Вашингтон и Сеул организираха най-големите общи маневри от 2018 година насам, след краткотрайното им преустановяване поради пандемията и дипломатическите провали в връзките със Северна Корея.

" Присъствието на военноморската бойна група в региона на Корейския полуостров е доказателство за нашето предпочитание да сме единни пред лицето на възможни провокации или закани, когато бъдем призовани ", съобщи командирът на флотилията контраадмирал Майкъл Донъли, представен от Асошиейтед прес.

Северна Корея ще бъде измежду главните тематики по време на визитата на вицепрезидентката на Съединени американски щати Камала Харис в Южна Корея. То ще се състои идната седмица след визитата ѝ в Токио за държавното заравяне на някогашния министър председател на страната Шиндзо Абе.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР