Американски съд произнесе окончателното си решение по съдебната битка между

...
Американски съд произнесе окончателното си решение по съдебната битка между
Коментари Харесай

Знаково решение в съдебната битка между Epic и Google

Американски съд произнесе окончателното си решение по правосъдната борба сред Гугъл и Epic Games, удовлетворявайки претенциите на последните, предава The Verge.

Както евентуално си спомняте, през лятото на 2020 основателите на Fortnite Epic Games вкараха изненадващо в мобилните версии на играта своята си разплащателна система в прорез с политиките на магазините за приложения на Гугъл и Apple. Това предизвика двете компании да работят стремително, премахвайки Fortnite от Play Store и Гугъл Play. Epic на собствен ред заведоха каузи против двете компании, които не престават и до този миг. По-рано тази година Apple завоюва частично делото против Epic Games: основателите на iPhone не бяха приети за монопол, само че съдът отреди компанията да отвори магазина си за външни разплащателни системи. Към момента Apple апелират това решение. Случаят с Гугъл наподобява откри бързо решение. Засега. Стартирал едвам при започване на предишния месец, тази седмица към този момент имаме решение по разногласието сред двете компании.

The Verge предава, че арбитър Джеймс Донато е определил в крайното си умозаключение, че Гугъл се явява противозаконен монопол посредством своя магазин и разплащателна система. Изданието добавя нещо значимо: за разлика от делото на Apple против Epic Games, това на Epic против Гугъл е имало правосъдни заседатели. Именно те гласоподават в интерес на това, че Гугъл имат монопол в дистрибуцията на Android приложения и в таксуването им, като практиките и държанието на компанията са били избрани за антиконкурентни. Все още съдията по делото не е излязъл с присъждане за измененията, които Гугъл ще би трябвало да направи или дали и каква отплата ще получат Epic. Самите те приветстваха решението на съдията с утвърждение, заявявайки, че сегашното решение се явява победа за всички разработчици на мобилни приложения.

„ Днешното решение е победа за всички разработчици на приложения и консуматори по целия свят. То удостоверява, че практиките на магазина на Гугъл са противозаконни и те злоупотребяват с монопола си, с цел да получават незаслужено високи такси, да стопират конкуренцията и понижават нововъведенията си “, пишат от Epic Games.

Epic Games не са предявявали финансови искания към Гугъл, въпреки изпълнителният шеф на компанията да е подчертавал това, че в случай че не са плащали съответните такси на Гугъл, те са щели да завоюват стотици милиони долари. Epic бяха оповестили също, че в случай че завоюват разногласието си с Гугъл ще упорстват освен те, само че и всички разработчици да получат правото да употребяват личен разплащателен способ, както и да издействат от правосъдните управляващи възбрана към Гугъл да вкарат някаква своя скрита малка врата, тъй че да не слагат пред разработчиците си още веднъж сходни проблеми. Очаква се съдът да назове съответните стъпки, които Гугъл би трябвало да създадат в средата на януари. Самите те оповестиха, че ще апелират решението на съда.

„ Възнамеряваме да оспорваме присъдата. Android и Гугъл Play обезпечават повече избор и неприкритост от която и да е друга мобилна платформа. В хода на процеса стана ясно, че ние си съперничим гневно с Apple и техния магазин, както и с магазините на устройствата Android и тези за гейм конзолите. Ще продължим да пазиме бизнес модела на Android и оставаме съществено отдадени на нашите сътрудници, консуматори и на по-широката Android ексосистема “, гласи позицията на компанията, изразена от представител на Гугъл за 9to5Google.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР