Американски съд оправда мъж, прекарал 48 години в затвора за

...
Американски съд оправда мъж, прекарал 48 години в затвора за
Коментари Харесай

След 48 години: Пуснаха от затвора осъден за убийство, което не е извършил

Американски съд оправда мъж, прекарал 48 години в пандиза за ликвидиране, което не е направил. Случаят на Глин Симънс е най-дългата известна несправедлива присъда в Съединени американски щати.

70-годишният Глин Симънс е освободен през юли, откакто областен съд откри, че основни доказателства по делото му не са били предадени на юристите му.

На 18 декември окръжният прокурор съобщи, че няма задоволително доказателства, които да постановат нов развой против него. Така с решение от 19 декември арбитър Ейми Палъмбо от Оклахома разгласи Глин Симънс за почтен.

Освободеният мъж сподели пред кореспонденти, че е чакал този миг от „ доста, доста време “.

„ Това е урок по резистентност и непримиримост. Не позволявайте на никого да ви каже, че това не може да се случи, тъй като в действителност може. Направеното не може да бъде върнато обратно, само че може да има отговорност “, добави Симънс.

Глин Симънс излежава 48 години, един месец и 18 дни в пандиза за убийството на Каролин Сю Роджърс през 1974 година по време на грабеж на магазин за алкохол в предградие на Оклахома Сити.



Той е на 22 години, когато със съучастника му Дон Робъртс са наказани на гибел през 1975 година По-късно наказванията им са понижени на пожизнен затвор заради решенията на Върховния съд на Съединени американски щати по отношение на смъртното наказване.

Глин Симънс твърди, че е почтен и че по време на убийството е бил в родния си щат Луизиана. Окръжният съд анулира присъдата му през юли 2023 година, откакто откри, че прокурорите не са предали всички доказателства на юристите на отбраната, в това число и това, че един очевидец е показал други обвинени.

Симънс и Робъртс са наказани частично с помощта на показанията на тийнейджърка, която е била простреляна в тила. Тя е показала няколко други мъже по време на полицейските разпити и по-късно е опровергала някои от личните си показания, заяви Националният указател на оправдателните присъди, написа бТВ.

Дон Робъртс е освободен предварително през 2008 година Глин Симънс сега се бори с рак на черния дроб съгласно неговата платформа за набиране на средства, която е събрала хиляди долари, с цел да подкрепи разноските му за живот и химиотерапия.

Несправедливо наказаните хора, които излежават присъда в Оклахома, имат право на обезщетение в размер до 175 000 щатски $.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР