Американски журналист, задържан през май от хунтата в Мианма, е

...
Американски журналист, задържан през май от хунтата в Мианма, е
Коментари Харесай

Осъдиха американски журналист на 11 години затвор в Мианма

Американски публицист, арестуван през май от хунтата в Мианма, е бил наказан на 11 години затвор. Това заяви през днешния ден неговият шеф, изданието " Фронтиър Мианма ", представен от Франс прес.

Медията сподели в официално съобщение, че е " надълбоко разочарована от днешното решение основният ѝ редактор Дани Фенстър да получи присъди от общо 11 години отнемане от независимост ".

Срещу журналиста бяха повдигнати три обвинявания: подстрекаване към инакомислие, противозаконен сговор и нарушение на имиграционното законодателство.

По обособена процедура той бе упрекнат също в тероризъм и бунт; допустимо е да бъде наказан на пожизнен затвор. Американският публицист бе арестуван интернационалното летище на Янгон, до момента в който се опитваше да напусне страната . Оттогава той е държан в затвор в града дружно с доста политически пандизчии. Процесът му протича също там при закрити врата.
 
 Дани Фенстър Българска телеграфна агенция

" Неприемливо е да бъде държан под стража. Журналистиката не е закононарушение ", сподели неотдавна представител на Държавния департамент на Съединени американски щати.

След военния прелом в Мианма през февруари режимът продължава кървавите репресии против своите съперници - над 1250 цивилни към този момент са убити, а повече от 7000 са зад решетките, оповестиха локални правозащитници.

Хунтата се пробва да ускори контрола си върху информацията, като лимитира достъпа до интернет и лишава лицензите на редица медии в страната.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР