Американски изтребител F-35 кацна в България. Това потвърди пред журналисти

...
Американски изтребител F-35 кацна в България. Това потвърди пред журналисти
Коментари Харесай

Заков: Американски F-35 е в България, хибридни са информациите, че небето ни не се охранява

Американски изтребител F-35 кацна в България. Това удостовери пред публицисти в Пловдив военният министър Драгомир Заков, представен от бТВ.

„ Винаги ще има кой да пази българското небе, и сега също има, в лицето на българските Военновъздушни сили, “ разяснява той.

Заков посочи, че страната ни ще продължи да бъде подпомагана от съдружниците по разнообразни способи, в границите на НАТО. По думите му, сега текат разнообразни интервенции на НАТО, които включват поддръжка по защитата на българското небе, в които не се ползва стациониране на самолети на съдружниците по български летища.

Сред тях е и така наречен Air Policing от отдалеченост, обясни министър Заков. Той уточни, че продължава разискването на разнообразни разновидности за укрепване на защитата на българското въздушно пространство със сили и средства на съдружниците.

По думите му американските бойни самолети може да не са основани непрекъснато в България.

„ Това, че няма непрекъснато основана задача по еър полисинг в България за избран интервал от време, не значи, че такава интервенция няма да се организира в нашето небе. Вчера споделих, че България ще продължава да бъде подпомагана от нашите съдружници “, сподели военният министър.

Той дефинира като хибридни информациите, че няма кой да пази родното небе, откакто на 31 май завърши задачата на нидерландските F-35 в авиобазата в Граф Игнатиево.

Министър Заков посочи, че четирите изтребителя от Нидерландия към този момент не се намират на територията на България.

Снощи от обява в Туитър стана ясно, че американски изтребители F-35 са кацнали в авиобаза " Граф Игнатиево " като продължение на задачата за защита на въздушното пространство на България от НАТО.

.????????joined????????F-35s in????????to conduct air operations in the Black Sea region

The advanced capabilities of the F-35 strengthens 's defensive posture and bolsters collective defence in the region

Read more:
— NATO Air Command (@NATO_AIRCOM)

Съобщението е на Съюзническото въздушно командване на НАТО в Туитър, само че в него не се показват броя самолети.

В известието на основаното в база Рамщайн, Германия, командване се показва, че разполагането на американски Ф-35 у нас извършва " задача на дълъг обхват до България в поддръжка на дейностите на НАТО за зоркост на източния фланг ".

Тази сряда министър Драгомир Заков добави, че има потребност от актуализация на бюджета на военното министерство. Предстоят договаряния за увеличението на заплатите на военнослужещите, както и на обществените им придобивки.

Министърът на защитата участва в Пловдив на откриването на Международното ревю на отбранителна техника " Хемус " 2022.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР