Американски изследовател казва, че е мислил, че ще умре по време на 11-дневно изпитание в турска пещера

...
Американски изследовател казва, че е мислил, че ще умре, след
Коментари Харесай

Американски изследовател казва, че е мислил, че ще умре, след като се е разболял, докато е изследвал турски пещерна система

От ANDREW WILKS Associated Press 14 септември 2023 г., 5:54 ч. Турция, където той се възстановява от изпитанието си.

Попитан дали някога е губил надежда докато беше в капан на 1000 метра (повече от 3000 фута) под земята, Дики отговори: „Не. Но има разлика между точното разпознаване на текущия ви риск срещу отказване.

„Не позволявате на нещата да станат безнадеждни, но осъзнавате факта, че „аз съм ще умра.'”

Дики се разболя на 2 септември със стомашен кръвоизлив, докато картографираше пещерата Морка в планината Таурус в Южна Турция. Той повърна кръв и беше загубил големи количества от нея и други течности до момента, в който спасителите го извадиха на повърхността във вторник.

Какво е причинило състоянието му, което го направи твърде слаб, за да излезе сам от пещерата, остава неясно.

Облечен в синя тениска и с капачка за IV линия, прикрепена към ръката му, опитният пещерняк от Кротон-он-Хъдсън, Ню Йорк, благодари на турското правителство, че е действало „бързо, решително“, за да получи медицински консумативи, необходими за поддържането му в пещерата.

Той също похвали международните усилия за спасяването му. Екипи от Турция и няколко европейски държави предприеха трудна операция, която включваше издърпването му нагоре по стръмните вертикални участъци на пещерата и преминаване през кал и студена вода в хоризонталните.

Спасители трябваше да разшири някои от тесните проходи на пещерата, да постави въжета, за да го издърпа нагоре по шахтите на носилка и да постави временни лагери по пътя, преди операцията да може да започне. Медицинският персонал лекуваше и наблюдаваше Дики като екипи, състоящи се от лекар и трима до четирима други спасители, се редуваха да стоят до него през цялото време.

„Това честно казано беше невероятно спасяване“, каза Дики, който също е опитен подземен спасител. „Това беше невероятен пример за международно сътрудничество, за това, което можем да направим заедно като държава, като свят.“

Коментирайки „безумния“ обществен фокус върху спасяването му, той добави: „Наистина съм благословен, че съм жив. Беше трудно време. Докато бях в капан под земята – бях в капан 11 дни – научих, че имам нация, която ме гледа, надява се, моли се да оцелея: Турция.“

В в по-късно интервю за предаването „Добро утро, Америка” на ABC, Дики си спомня момента, в който изчисти входа на пещерата. „Бях щастлив да стигна до повърхността и да видя тези звезди и да помириша чистия въздух. Това беше добър момент“, каза той.

Той също така отдаде почит на годеницата си Джесика Ван Орд, която го придружи в експедицията и тръгна, за да получи медицински продукти, които може да се прилагат в пещерата. „Тя се изкачи, тя се изкачи обратно с медицинските консумативи“, каза Дики пред телевизионния оператор. „Вторият момент, в който тя влезе в онзи пещерен лагер на хиляда метра с четири торби течност, това промени играта.

„Тя спаси живота ми, точка, - продължи той. - Тя е страхотна жена, страхотен пещерняк, страхотен спасител, страхотен парамедик. Тя е страхотна.“

Дики ще продължи възстановяването си в градската болница в Мерсин. Смеейки се и шегувайки се по време на кратката си медийна конференция в четвъртък, той каза, че „определено“ ще продължи да изследва пещерите.

„Във всеки живот има риск и в този случай, спешната медицинска помощ, която се случи, беше напълно непредсказуема и неизвестна и беше еднократна“, каза той, добавяйки, че „би искал“ да се върне в пещерата Морка, третата по дълбочина в Турция, за да изпълни задачата си.

< p class="Ekqk yuUa lqtk TjIX aGjv">В спасяването участваха около 190 души от България, Хърватия, Унгария, Италия, Полша и Турция, включително лекари, парамедици и опитни пещерняци.

Италианският национален алпийски и спелеоложки корпус каза, че спасителната операция е отнела на повече от 100 спасители от около 10 окръга общо 60 часа и че Дики е бил в пещерата приблизително 500 часа.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР